CAMPZ - Camping & outdoorshop
Lageroprydning – rabatter på op til 80 %1
GRATIS LEVERING FRA 699 KR., STØRRE DELE FRA 3.995 KR.6

KØBSGUIDE SKO

Købsguide til sko

Vandrestøvler, bjergstøvler, outdoor-sandaler - udvalget af outdoor-fodtøj er stort, og afhængigt af anvendelsen anbefales forskellige produkter. For at give dig et overblik over de forskellige sko og hjælpe dig med at vælge, forklarer vi her de vigtigste modeller og giver råd til, når du køber dine sko. For at give dig et overblik over de forskellige sko, er modellerne beskrevet her: Trailrunning sko, hikingstøvler/hikingsko, alpinstøvler, outdoor/trekking sandaler.

Skotyper i et overblik

Trailrunning sko

Terræn eller trail running skoen er en robust model i forhold til traditionelle sportssko dog med en mere stabil og ofte mere kraftig sål. Derfor egner terræn skoen sig især til sportslige aktiviteter i naturen. I almindelighed består skoene af et vandafvisende, men samtidigt åndbart materiale.

Hikingstøvler/hikingsko

Hikingstøvler eller hikingsko er fantastiske til små og lette ture. På grund af deres lette og sporty look er de også perfekt egnet til daglig brug. Gennem den profilerede sål er du garanteret sikkert fodfæste i et ujævnt terræn. Ved længere ture i bjergene, alpine områder eller generelt bare med en tungere rygsæk er det bedre at benytte vandre-, trekking eller alpinstøvler for at skabe bedre stabilitet i fod og led.

Alpinstøvler

Til ekstreme ture eller ved rejser i alperne kræves der høj stabilitet, sikkerhed og robusthed. En alpinstøvle lavet af stærk læder eller kunststof lever op til disse krav og er påkrævet til sådan en tur. Det kan være nødvendigt (afhængigt af rejsestedet) at bruge pig-kompatible støver for at stå ekstra godt fast i f.eks. sne.

Outdoor/trekking sandaler

En outdoor- eller trekkingsandal skal først og fremmest være en bekvem og robust sandal med en profilieret sål. Derfor er denne sko god til lange gåture på stier i varme regioner, eller til en afslappet spadsergang.

Trekkingsandalen egner sig især også til flere dages vandreture, men også som fodtøj efter vandreturen til hygge i hytten, teltet eller i campingvognen. På grund af det ekstremt vandbestandige materiale egner de sig også til offentlige badesteder eller som fodtøj på kanoture.


Funktioner: Vandtæt eller åndbar?

Den grundlæggende regel for sko er: jo mere vandtæt, jo mindre åndbar. Før du køber sko, bør du derfor overveje, om du virkelig har brug for en sko med vandtæt membran, eller om en godt vokset fuldlædersko er tilstrækkelig. På ture, hvor der ikke er mulighed for at tørre skoene tilstrækkeligt, og hvor lange marcher i regnvejr eller endda krydsning af vådområder er sandsynlige, bør du helt sikkert gå efter en sko med en vandtæt indre membran. I mange situationer vil de vandafvisende egenskaber ved godt voksede fuldlædersko dog være tilstrækkelige.

© Fidel Fernando, Unsplash

Skomaterialer

Koskind

Koskind er det yderste lag af okselæder og bliver også betegnet som split læder. Det har en meget høj slidstyrke. Det har for det meste ikke en helt ensartet overflade, da hårrødderne er synlige. Koskind er meget stabilt.

Velour læder

Velour læder har meget åbne porer og garanterer derved en god fugttransport, som kan være en stor fordel ved stærkt svedende fødder. Ofte bliver sko ud af velourlæder fremstillet i en kombination af kunstfiber.

Nubuck læder

Nubuck læder bliver slebet på den glatte narvside, hvorved den får en fløjlsagtig overflade. Derved bliver læderet meget blødt og åndbart. Overfladen er dog uden yderligere behandling, hvorfor den er meget mere følsom overfor pletter og UV-stråling.

Kalveskind

Kalveskin kommer fra unge køer og er et meget fast, tæt og smidigt materiale. Skinnet bliver garvet ved hjælp af garvestoffer og er derfor egentlig ikke vandtæt. Efter garvningen bliver det dog behandlet med fedtstoffer, hvor det opnår en god vandfasthed, og ledningsevnen opretholdes. Sko lavet ud af kalveskin kan derfor holde varmen ved kulde i lang tid og forbliver også kølige i varme.

Ruskind

Ruskind er oprindeligt en samlet betegnelsen for alt læder fra vildtlevende dyr. Betegnelsen bliver dog ofte anvendt til at beskrive læder med en ru overflade. Ruskindets særlige kendetegn er dets afstumpede og fløjlsagtige struktur. Uden yderligere behandling er materialet ikke vandtæt og ikke særlig slidstærkt.