CAMPZ - Camping & outdoorshop
Festlige X-Mas deals med op til -70 %1 rabat

KØBSGUIDE: RYGSÆKKE

Købsguide til rygsække

Rygsæktyper

Der findes forskellige typer af rygsække, der hver især er tilpasset netop det formål, som du skal bruge den til. Herunder vil de forskellige modeller, deres funktioner og måden at bruge dem på blive forklaret i detaljer.

Trekkingrygsække

Trekkingrygsækken er den største rygsæk og kan uden problemer klarer en vægt på over 25 kilo og stadigvæk tilbyde en høj bærekomfort. For det meste består denne slanke rygsæk af et inderrum, der er delt i to områder. Gennem et ergonomisk formet hoftebælte overføres noget af vægten til hofterne.

Trekkingrygsække er med deres pakkevolume på 70 liter og mange yderligere hæftningsmuligheder den ideale følgesvend på lange weekendture eller ekspeditionsture.

Dagsrygsække og daypacks

En dagsrygsæk er, som navnet angiver, en taske til transport af alt, hvad der er nødvendigt i løbet af en dag. Uanset om det drejer sig om en dagsvandring, turen til arbejdet eller til universitetet eller en slentretur gennem byen. Modeller med forskellige variationer i form, farve og funktioner tilbyder nok muligheder til at finde en passende taske til netop dit forbrug.

Dagsrygsække tilbyder gennem et Aero-system en høj bærekomfort og god ventilation.

Ved transport af mere end 8 kilo eller større volume (>ca. 30 liter) er en vandre- eller trekkingrygsæk bedre at anvende.

Vandre- og skirygsække

Med en pakkevolume på op til 50 liter er en vandrerygsæk noget mindre end en trekkingrygsæk og er primært kendetegnet ved en ekstrem god pasform og høj mobilitet. Vandrerygsække findes i forskellige versioner alt efter hvilken aktivitet, du skal bruge den til. Der findes f.eks. modeller til:

 • Flere dages vandreture (f.eks. Jakobsvejen)
 • Klatreture
 • Gletsjerture
 • Langrend -eller skiture

Hofteremmer og bæresystemer er som regel en del lettere hos vandrerygsække frem for hos trekking versionerne. Dette skyldes, at vægtfordelingen ved denne slags taske ikke er ligeså vigtig. En ulempe er, at ryggen har svært ved at få luft, da der er tæt kontakt mellem rygsæk og ryg.


Indkøbskriterier

Rygsæk materialer

Rygsække består normalt af nylon eller polyester.

Tykkelsen af det anvendte garn indikeres ved en dtex-værdi. Enheden Tex er en international finhedsbetegnelse for tekstfibre. Enheden angiver massen (gram) per længde (kilometer) - 1 Tex er derfor 1 gram/kilometer. Jo højere værdi, jo mere robust struktur har stoffet. Nylon 420 er derfor mere robust end nylon 210.

Et stof med en værdi på 500 er normalt tilstrækkeligt til producering af rygsække. Du skal dog være opmærksom på, at det sommetider kan variere fra producent til producent.

Er materialestyrken den samme, er polyester mest UV-beskyttende, mens nylon er mest modstandsdygtig overfor slid. Ofte er stoffet på indersiden PU-belagt (polyurethan) for at få et mere vandtæt materiale. Denne belægning ses dog efterhånden sjældnere. Da lynlåse og sygninger aldrig er helt vandtætte, anbefales det altid at benytte et regnslag til din rygsæk.

Pak rygsækken rigtigt

Når du pakker en rygsæk bør 2 ting kombineres:

1. Ideel fordeling af tyngdepunktet i rygsækken

 • Lette ture: tyngdepunktet skal være nær ryggen og på skulderhøjde
 • Alpin ture: tyngdepunktet skal være længere nede for en bedre vægtfordeling
 • Ikke pakke i siden af rygsækken (vær opmærksom på sidelommerne!)

2. Praktisk tilgængelighed af hyppig anvendte dele

Den rigtige rygsæklængde

For at finde en rygsæk, der sidder rigtigt, er det vigtigt, at du er opmærksom på at finde en rygsæk med ryglængde tilsvarende din egen. Længden på rygsækken kan både findes ved at måle længden (øverste hofteben til skulderkronen) eller ved at tage udgangspunkt i disse standardsmål:

XSSMLXL
ca. 41 cmca. 46 cmca. 51 cmca. 56 cmca. 56 cm

Ved at rode rundt i de forskellige rygsæktilbud, vil du hurtigt finde ud af, at pakkevolumen og ryglængden altid lægger tæt op ad hinanden. Det vil f.eks. være svært at finde en 70 liters rygsæk, der passer til en ryglængde på 42 centimeter.

Flere rygsæk kvalitetsegenskaber

 • Nogle rygsække har en dobbelt bund, der i mange tilfælde kan være nyttigt
 • Kraftige lynlåse beskytter bedre og er mere stabile
 • Smidige skulderremme er bevis på kvalitet
 • Vær opmærksom på god forarbejdning af syningerne