Kategorier
 

10 lektioner om klatring fra dyreriget

10 lektioner om klatring fra dyreriget

Vaskebjørn: Planlæg din rute

Selvom vaskebjørnen nok ikke er det første dyr, man tænke på, når man tænker på fremragende klatrere – så kan den virkelig klatre. Den pelsede bandit synes at planlægge ruten, før den starter. På den måde kan den hurtigt løse eventuelle problemer.

Lektion

Gør som vaskebjørnen: Studer din klatrerute, før du går i gang. Prøv at læse ruten – overvej omhyggeligt de forskellige overflader, du vil møde, og den bedste måde at overkomme potentielle vanskeligheder. Så kan du lettere løse udfordringer, når du først er deroppe.

Egern: Bliv ved!

Hvis du nogensinde har set et velnæret egern overvinde enhver forhindring for at komme hen til et foderbræt, vil du garanteret have erkendt én ting: Den pelsede listetyv bliver bare ved.

Lektion

Det tager tid at overvinde et nyt problem eller en vanskelig rute, men tab ikke modet. Tag det roligt og vær ikke for hård mod dig selv, så skal du nok nå dit mål. Kampen og udfordringen er halvdelen af det. Det er altid mere tilfredsstillende, når du til sidst har klaret en rute, som tidligere syntes nærmest umulig.

Bjørn: Teknik er alfa og omega

Vi kan lære meget om den perfekte klatreteknik fra bjørne. De er blevet filmet, mens de bestiger klippevægge med perfekt krydsteknik, hvor de skubber sig selv op med deres bagben, mens de holder deres forben eller “arme” udstrakte.

Lektion

Når du begynder at lære om klatring, er der to vigtige punkter: hold dine knæ bøjet og dine arme strakte. Det er den mest energieffektive måde at klatre på, som du kan sætte din lid til et godt stykke hen af vejen. Desværre er det nemmere sagt end gjort. Vi laver næsten alle den samme fejl, når vi starter: Vi trækker os op med vores svage arme i stedet for at skubbe os op med vores langt stærkere ben.

Ged: Behændigt benarbejde

Bjerggeder er behårede eksperter i behændigt benarbejde. De har ikke kun hove, der er udviklede til klatring, de er også strategiske, når det gælder om, hvor de sætter deres “fødder”. De skraber endda løst grus og andre potentielle snublefarer væk, før de tager et skridt.

Lektion

Fokusér på dit benarbejde. Det er nemt at komme til at fokusere på hænderne foran dig – på bekostning af fødderne under dig. Tænk nøje over hvor du sætter dine fødder. Det kan betyde forskellen mellem at falde eller besejre den rute, du så længe har planlagt og tænkt på.

Abe: Få greb på

Aber har udviklet gribehænder, -fødder og -hale, der giver dem mulighed for at få fat på grene og klatre med lethed.

Lektion

Arbejd med dit greb. Selvom mennesker kun deler hænder med disse frække væsner, kan du efterligne aben og arbejde med dit greb for at forbedre din klatring.

Koala: Hold dig limet til væggen

Den døsige darling er tilpasset et liv i klatrebanen og skaffer dens føde i trætoppene. Den tilbringer en god del tid med at kramme yndlingstræers stamme.

Lektion

Gør som koalaen og hold dig tæt ind til klatreoverfladen. Når du holder din krop så tæt på væggen som muligt, sparer du styrke og energi. Du vil blive overrasket over, hvor meget lettere det er at klatre, når dit tyngdepunkt arbejder for dig og ikke mod dig.

Kat: Perfekt balance

Både store og små kattedyr foretrækker at være højt placeret. Det betyder, at de tilbringer meget tid med at klatre – og de ved, hvordan man gør det korrekt. En kat er ekspert i balance og bruger halen som modvægt, når den klatrer eller forcerer smalle afsatser.

Lektion

Fokusér på balance. At holde balancen er altafgørende, når man klatrer. Vi kan bruge de elegante kattedyr som læremestre, når det gælder om at finde og holde balancen. Mens katten kan bruge halen som modvægt, kan du omhyggeligt placere kroppen strategisk for at opnå lignende resultater.

Slange: Hold dig fleksibel

Slangen er endnu en af ​​de tilsyneladende usandsynlige klatrere, men at bestige næsten alle overflader med lethed er et trick, som slangen gemmer i ærmet. Slangen klatrer med en fleksibilitet, som hundredvis af ryghvirvel giver.

Lektion

Arbejd med din fleksibilitet. Mennesker har kun 33 ryghvirvler, men vi kan holde muskler og sind fleksible og klar til at imødekomme problemer.

Gekko: Det rette udstyr

Gekkoen er en klatremester – men den får også en hjælpende “hånd” fra sine fikse trædepuder. Dens tæer er dækket med millioner af bittesmå hår, der giver den et greb, som næsten limer den til overfladen. Snydepels…

Lektion

Det rette fodtøj er alt. Klatresko fås i en lang række forskellige former og stilarter – men de har alle én ting til fælles. De er udstyret med en klæbende gummisål, der giver dem et greb, som du ikke får med andre typer sko.

Dovendyr: Hav tålmodighed

Det er så indlysende, at det virker overflødeligt at nævne: Dovendyr er langsomme klatrere – rigtig, rigtig langsomme.

Lektion

Hav tålmodighed. Selvom klatring er spændende, skal du ikke forhaste dig. Prøv i stedet at klatre med en langsom og behersket stil. Praktiser energieffektivitet og nøjsom placering af hænder og fødder. Her er det “skildpadden”, der vinder løbet.