Kategorier
 
En guide til isolering

Dun, kunstfiber eller uld?

Dun, kunstfiber eller uld?

At holde sig varm er altafgørende for et rart og aktivt friluftsliv. Det hele er meget sjovere, når du ikke fryser, og du ved præcis, når du har brug for mere end blot en fleece for at holde varmen. Denne guide hjælper dig med at finde noget, der passer perfekt til dine behov.

Grundprincippet er det samme for alle isolerende beklædningsdele, uanset om de er jakker, handsker eller soveposer. Små hulrum i fibrene lagrer kroppens varme og holder dig derved komfortabel, når det er koldt. Jo større luftbarrieren mellem kroppen og kulden er, desto mere effektiv er isoleringen.

Isoleringslaget er primært lavet af dun eller kunstfiber, men selv uld bliver mere almindeligt, og der findes endda en række hybridjakker, der strategisk bruger forskellige former for isolering, som egner sig bedre til forskellige områder på kroppen. Enhver form for isolering har sine fordele og ulemper. Derfor er det vigtigt at vælge den rigtige form for isolering afhængigt af aktivitet og vejr.

Isoleringstype Fordele Ulemper Bedste egnet til
Dun
 • Lav vægt
 • Komprimerbart
 • Genopretter hurtigt sin form
 • Lang levetid
 • Bedste isoleringsevne i forhold til vægt
 • Følsom over for fugt
 • Tørrer langsomt
 • Pris
Aktiviteter med lavere intensitet, hvor man ikke sveder så meget. Fremragende i koldt og tørt vejr
Kunstfiber
 • Isolerer selvom det bliver vådt
 • Pris
 • Holder sin form
 • Tungere end dun
 • Optager mere plads end dun
 • Ikke så god isoleringsevne i forhold til vægt som dun
Aktiviteter med høj intensitet, hvor man sveder, og til våde og fugtige forhold
Uld
 • Isolerer selvom det bliver vådt
 • Et naturligt alternativ til kunstfiber
 • Lugtresistent
 • Tungt
 • Ikke så komprimerbar
Langvarig og intenst slid i varierende temperaturer

Dun

Dunisolering kan findes i alt fra soveposer til vinterjakker og tynde, komprimerbare jakker, som kan medbringes i rygsækken. Dun er ultralet, komprimerbart og varmende. Det er cirka tre gange så varmeffektivt i forhold til vægt som syntetisk isolering. Kort sagt bør du gå efter det varmeste og letteste, når vejret er koldt og tørt. Dunisolering er også meget holdbart, og har en lang levetid.

Dunisoleringens akilleshæl er våde og fugtige forhold, da dun mister sin luftlagrings- og isoleringsevne, når det bliver vådt. Høj luftfugtighed er nok til at gøre det vådt, og det tørrer tilmed langsomt. Meget af det dun, der anvendes i førsteklasses produkter, imprægneres for bedre at kunne modstå fugt, men det er stadig ikke meget sammenlignet med kunstfiber.

Giv dit tøj den pleje, det fortjener. Hæng det op efter brug, så dunene ikke klumper og efterlader ”kolde” pletter.

Dunjakke til damer fra Norrøna

Kunstfiber

Kunstfiber, eller syntetisk isolering,  egner sig godt, når vejret er vådt. Det modstår fugt bedre og bevarer sine isolerende evner, selvom stoffet bliver vådt. Dette gør syntetisk isolering ideel til regnfulde dage, høj luftfugtighed eller til aktiviteter med høj intensitet. Du undgår også, at jakken bliver til en tung isklump, når temperaturen falder. Kunstfiber er også glimrende til isklatring, da forringen holdes på plads, selvom der går hul på jakken.

Når du vælger en jakke med kunstfiber, er det en god idé at overveje isoleringsfyldningen. Generelt er en jakke med 50-100 g/m² isolering bedst egnet til forår og efterår, eller som underlag om vinteren. 100-200 g/m² egner sig bedst til meget kolde forhold. Som altid er der nogle undtagelser, hvor nye måder at opbygge tøjet på, gør den syntetiske isolering både lettere og varmere.

Kunstfiberjakke til herrer fra Houdini

Uld

Uld er for nylig brudt igennem på isoleringsscenen. Uld er let, varmt, modstår fugt uden at miste sin isoleringsevne og regulerer effektivt kropstemperaturen. Det er det naturlige alternativ til kunstfiber. Derudover har uld andre naturlige kvaliteter, såsom at være lugtresistent, der gør denne type isolering helt særlig. Vi forudsiger uld som isoleringsmateriale en lys fremtid.

Uldjakke til herrer fra Maloja

Hybrid

Mange producenter er begyndt at bruge det bedste fra begge verdener, og skabe produkter ved at kombinere dun med kunstfiber. Områder i en jakke, der er særligt udsat for fugt, såsom skuldre og krave, er lavet med syntetisk fiber, mens torsoen er dækket med dun i områder, hvor der er mest brug for varme. Mens hybriden har mange fordele, bliver kombinationen noget tungere end dun og noget mindre vandtæt end kunstfiber.

Hybridjakke til damer fra Columbia

FAQ

Hvad er fyldkraft?

Fyldkraft er en indikator for dunkvaliteten og angiver, hvor meget dunene fylder pr. vægtenhed. Jo højere tallet er, desto bedre er isoleringsevnen. Et lavere tal behøver mere dun for at nå samme varmekapacitet, hvilket resulterer i et tungere stykke tøj. Et højere tal betyder, at tøjet i mindre grad er komprimerbart.

Er dun altid varmere end kunstfiber?

Nej. Fyldkraft, som beskrevet ovenfor, bestemmer kvaliteten af dun, og der er mange forskellige slags syntetiske materialer, der har nået langt med at kopiere dunets kvaliteter. Nogle syntetiske isoleringer er i dag så effektive, at de svarer til dun af relativ høj kvalitet. Prisen fortæller ofte forskellen. En billigere dunjakke har ofte enklere dunisolering – en dyrere syntetisk jakke kan både være lettere og varmere.

Er det kun foringen, der afgør, hvor godt et stykke tøj isolerer?

Det skulle man tro. Der er meget snak om fyldkraft, kunstfiber, der kopierer dun og uld, der ikke lugter dårligt. Men sandheden er, at mange andre faktorer spiller ind. Et vindtæt stykke tøj vil naturligvis lagre mere varme end en med høj ventilation. Et vandtæt stykke tøj kan endda være for tæt, overophede kroppen og få dig til at svede, hvilket aldrig er godt i koldt vejr. Derfor lægger vi vægt på vigtigheden af at vælge det rigtige produkt efter aktivitet. Derudover skal man tænke på, hvor meget af kroppens overflade, tøjstykket dækker, og hvis det beskytter ekstra følsomme dele af din krop.

Hvorfor skal tøj kunne ventilere?

Tøj bliver ganske enkelt for varmt uden ventilation. Man begynder at svede og bliver derefter kold! Ventilation er uundværlig.

Specifikationerne siger at dunene er 85/15. Hvad betyder det?

Dun er ikke selve dyrets fjer, men den fluffede del nedenunder. Tallene fortæller os, hvor stor del af fyldningen der består af henholdvis dun og fjer. Jo højere antal dun, jo bedre isolering. 85/15 betyder 85 gram dun ud af 100 gram fyldning.

Skal jeg vælge? Kan jeg ikke bare købe vandafvisende dun?

Den vandafvisende imprægniering gør dunene mere vandresistente, uden at have en negativ indvirkning på isoleringsevnen. Det isolerer stadig ikke, når det er vådt, som våde kunstfibre gør.

Bør dun vaskes sammen med tennisbolde?

Nej! Tennisbolde risikerer at skade dunene. Læs altid vaskeinstruktionerne for dit specifikke tøj. Hvis du stadig insisterer på at bruge tennisbolde, så vælg dem uden print.