Kategorier
 

Find de rette vinterstøvler

Med vinterens komme er det frem med det tunge skyts i skogarderoben. Det er årstiden, hvor slud, regn, sne og minusgrader er en del af hverdagen. Der er dog intet at frygte, for sortimentet med vinterstøvler helgarderer dig, så du kan tage stabile skridt på ujævne underlag. Der er intet så komfortabelt og betryggende, som at lade fødderne glide ned i et par robuste vinterstøvler. Det er fodtøj, som beskytter dine fødder optimalt, så du ikke behøver at undgå udendørsaktiviteter, når det er koldt. I stedet kan du snøre dine nye støvler og forcere alle vinterens elementer med komfort. Støvleudvalget giver hele familien mulighed for at nyde vinteren udendørs. Dermed er det slut med kolde fødder, når der skal drikkes gløgg til julemarked, når du står og hepper på ungerne til fodboldtræning eller når skovens smukke farver skal nydes i frostvejr.

Et par solide vinterstøvler er uundværlige i fritiden og til hverdagsærinder, hvor du helst skal kunne cykle på arbejde og komme hjem igen med tørre fødder og sokker. Har du brug for et par mere tekniske støvler til vandreture og bjergbestigning, så finder du også det. Varme og komfort er to af nøgleordene i sortimentet med vinterstøvler. Det er noget alle sko-mærkerne tager højde for med innovative løsninger og teknisk stærke materialer, som sikrer lang holdbarhed. Der gås aldrig på kompromis med kvaliteten og derfor vil du kunne nyde mange vintre i det samme par støvler. Du vil få glæde af modstandsdygtighed fra første skridt, og ingen forhindring er for stor at overkomme. Det er blot at trampe dig gennem alle udfordringer på de vintersmattede veje med velbehag og lethed – takket være alle de veludviklede støvler i udvalget

Vinterfodtøj

Vinterstøvler

Allerede når efteråret går på hæld kan du begynde at overveje, hvilken slags vinterstøvler, du vil bruge i år. Vinterstøvler kan se ud på mange måder, men fælles for dem alle er, at de er designet, så vind og vand holdes ude. Tidens skomærker er helt med på, at funktionalitet og mode er vejen frem. Derfor er der lagt vægt på farver og former – uden at der er gået på kompromis med komfort. Generelt er vinterstøvler kendetegnet ved klassiske og tidløse farver med sort, grå og brun som de dominerende farver. Det er populære mørke farver, hvor snavs og skidt ikke ses så tydeligt. Børnestøvlerne er dog ofte godt kulørte, så de matcher ungernes energi og dynamik. Til alle jer moderigtige folk derude er der naturligvis også lilla, rød, pink, gul og mange andre toner at vælge imellem, så støvlerne kan matches med dit vintertøj og dit vintertilbehør.

Vinterstøvler i alle mærker og prisklasser byder på noget for ethvert budget og look, så børn, unge og voksne kan pakke fødderne varmt og lækkert ind. Valgmulighederne er nærmest uendelige takket være et hav af mærker, sålhøjder og skaftelængder. Materialemæssigt er der også nok at vælge imellem. Læder er et af de oplagte valg, hvis du ønsker et par vinterstøvler med et formelt tvist til arbejdsbrug på kontoret eller andre steder. Er du til et mere praktisk look, som kan bruges i fritiden, så findes der mange vinterstøvler med overflader i nylon og andre syntetiske materialer. Støvlerne til børn er oftest designet med velcroluk, mens modellerne til voksne er med snøre eller lynlås. Lynlås tilfører støvlerne en moderigtig detalje, mens snøre og velcroluk er mere funktionelt, da støvlerne så kan strammes efter behov.

For

For er helt centralt, når det gælder vinterstøvler. Det er tekstillag af forskellig art, som er syet fast på støvlernes inderside. Derfor kan du som støvleejer få fornøjelsen af at gå rundt med blødhed og komfort om fødderne, når det er koldt udendørs. For kan bestå af syntetiske materialer, naturlige materialer, eller en blanding af dem. Merinould er et af de naturmaterialer, som er meget anvendt blandt støvleproducenterne. Det har nemlig den fordel, at det tilpasser sig temperaturerne perfekt. Da merinould isolerer i kulde og ventilerer i varme, vil du opnå et tilpas behageligt miljø om fødderne, hvor du hverken fryser eller sveder. Fleece er en anden type for, som er meget attraktiv. Det er blødt og isolerende samtidig med, at det også kan klare fugt.

Nogle skomærker tilbyder også vinterstøvler med forede indersko, som kan tages ud og vaskes. De naturlige materialer til foring er dog ofte antibakterielle i sig selv, så man undgår svedlugt og et dårligt indeklima i støvlerne. Genanvendeligt for er også blevet populært, da der dermed spares på resurserne og tænkes på miljøet. Alt for er tætsluttende omkring fødderne, så der ikke kan sive vind ind nogen steder. Samtidig er der altid plads til, at du kan have et par uldsokker på indenunder, hvis du er en rigtig frossenpind.

Skaftlængde

Der er mange parametre at vælge ud fra, når der skal investeres i nye vinterstøvler. Skaftlængden er en af dem. Når sneen for alvor falder i Danmark, så er der behov for vinterstøvler med knælange skafter. Skafterne er høje nok til, at du ikke får sne ned i støvlerne. De er også praktiske, hvis du skal på ferie på en svensk ødegård, på skiferie i Norge eller andre steder i verden, hvor der er risiko for knæhøje snedynger.

De knælange modeller er også moderigtige, da de eksempelvis kan matches med et par leggings i merinould samt en dun-nederdel. Helt klassiske vinterstøvler, til brug i hele den danske vinter, er modellerne med skaftlængder på ca. 20-30 cm. De når op til ca. midt på skinnebenene og kan dermed bruges i lavere snemængder, som vi oftest kender det herhjemme. De korte ankelstøvler til vinterbrug er også uundværlige. Det er dem, som klarer alle hverdagssituationerne, når du skal til og fra arbejde, skole og alle fritidsaktiviteterne. Vinterstøvler med højere skaft er især velegnet til alle de lange gåture i sjap og mudder samt når du skal ud og trække ungerne på kælk, lufte hunden på stranden eller vandre i de smukke vinterlandskaber.

Skobund

Når du investerer i et par vinterstøvler, kan du glæde dig til at nyde det bløde for indvendigt. Du kan også se frem til at stå godt fast på vinterglatte overflader. Frygten for at glide lurer lige om hjørnet, men takket være specialudviklede såler opnår du ekstra tryghed. Skobundene på vinterstøvlerne er kendetegnet ved at være meget kraftige og slidstærke. Kraftigt mønster og riller under sålerne sikrer dig modhager, så du opnår et godt greb på våde og smattede veje og stier. Gummi er i dag det foretrukne materiale blandt støvlemærkerne, da det er stærkt og fleksibelt. Det giver efter, hver gang du tager et skridt, så du opnår mere naturlige bevægelser, når du rammer underlaget, og sætter af igen. De fleste skobunde har været igennem en vulkaniseringsproces, hvor gummiet forstærkes. Det klæbrige gummi ændres derved til et formstabilt og elastisk materiale, som er perfekt til fodtøj.

Indvendigt er bundene forsynet med ergonomiske fodsenge, som uden problemer kan suppleres op med såler. Oversiden af bundene er desuden forstærket omkring hæl og tæer, så du opnår en komfortabel pasform. Der er altid god højde på vinterstøvler. Høje skobunde betyder mere modstandskraft og samtidig er det umuligt for vand og sjap at trænge ind. På mange af skobundene er der designet en kanal på midten, så vandet på praktisk vis siver væk fra sålerne.

Find den rigtige størrelse

Design og pris er noget, som de fleste tænker over i forbindelse med køb af vinterstøvler. Pasform og størrelse er også vigtigt. Er støvlerne for store får fødderne ikke den nødvendige støtte og pasform, og er de for små, kan det betyde vabler og ømme fødder. Derfor er det essentielt at måle dine fødder, inden du køber dine vinterstøvler. Det er blot at tage strømperne af og måle fra hælen og op til den længste tå. Husk – at det ikke altid er storetåen, der er den længste. Som regel er den ene fod også længere end den anden, og du skal bruge målene fra den længste af dine fødder. Du kan derefter lægge 0,5-1 cm til målet, for når man går, skal der være plads til at tæerne kan bevæge sig. Derfor hellere at skoene er en lille bitte smule for store, end for små. Det gælder især for vinterstøvler, da der skal være plads til et par tykke sokker indenunder. Ligesom ved tøj, kan den samme størrelse også variere lidt blandt støvlemærkerne. En størrelse 42 kan eksempelvis være stor hos én støvleproducent, men lille hos en anden. Specielt til børn er det vigtigt at være opmærksom på deres udvikling i takt med, at deres fødder vokser. Indtil barnet ca. når 5-års alderen vokser fødderne omkring 2 størrelser om året. Derfor skal der nye vinterstøvler til årligt. Det er vigtigt at det er nye støvler i den rette størrelse. For børns fødder er individuelle og et par støvler arvet fra en bror eller søster er gået til med en andens fødder.

Pleje af støvlerne

Vedligehold gælder for mange ting i livet. Både kroppen og fysiske ting har godt af at blive passet og plejet ordentligt, hvilket også gælder med fodtøj. Vinterstøvler er særligt udsatte, da den koldeste årstid byder på alt fra sne og mudder til vejsalt og regn. Heldigvis er støvlemærkerne opmærksomme på det, da de lever af at udvikle og skabe nye innovationer, så du kan komme gennem vinteren med tørre fødder. Men for at forlænge dine vinterstøvlers levetid kan du med fordel pleje dem. Det helt optimale er at påføre en imprægnering allerede inden du tager støvlerne i brug første gang. Det er vigtigt altid at rengøre støvlerne efter brug.

Vandreture eller daglig brug betyder skidt og snavs, som vil sætte sig fast, og med tiden ødelægge støvlernes beskyttende overflader. Derfor er det blot at børste støvlerne rene med en skobørste. Du kan også bruge en blød klud – eventuelt tilført lidt fugt, hvis nødvendigt. Støvlerne skal derefter have lov at tørre ved stuetemperatur, og ikke på en radiator eller i et varmeskab, da det kan ødelægge membranerne og overfladerne. Er dine støvler meget våde kan det være en fordel at fylde dem med avispapir, der så vil suge fugten. Især vinterstøvler af læder har brug for en god læderbalsam eller læderfedt, der påføres, når støvlerne er helt tørre. Det er også oplagt at tilføje noget skocreme, der fås i samme farve som dine støvler. Silikonespray til kanter og syninger er også værd at have stående i kassen med skopleje. Ligesom læderolie, renseolie, voks og en børste også må til. Har du problemer med lugt fra støvlerne, så kan du med fordel investere i en lugtfjerner, som du blot sprayer ned i støvlerne indvendigt. Når støvlerne skal pakkes ned efter vinteren, er det en god idé at bruge en kasse, hvor der er plads nok, i stedet for at mase dem ind i bunden af et skab. Derved holder støvlerne formen til næste sæson.

Læderpleje spray

Læderpleje spray fra Nikwax

Skovoks

Skovoks fra Hanwag

Skobørste

Skobørste fra Fibertec

Vandreture eller daglig brug betyder skidt og snavs, som vil sætte sig fast, og med tiden ødelægge støvlernes beskyttende overflader. Derfor er det blot at børste støvlerne rene med en skobørste. Du kan også bruge en blød klud – eventuelt tilført lidt fugt, hvis nødvendigt. Støvlerne skal derefter have lov at tørre ved stuetemperatur, og ikke på en radiator eller i et varmeskab, da det kan ødelægge membranerne og overfladerne. Er dine støvler meget våde kan det være en fordel at fylde dem med avispapir, der så vil suge fugten. Især vinterstøvler af læder har brug for en god læderbalsam eller læderfedt, der påføres, når støvlerne er helt tørre. Det er også oplagt at tilføje noget skocreme, der fås i samme farve som dine støvler. Silikonespray til kanter og syninger er også værd at have stående i kassen med skopleje. Ligesom læderolie, renseolie, voks og en børste også må til. Har du problemer med lugt fra støvlerne, så kan du med fordel investere i en lugtfjerner, som du blot sprayer ned i støvlerne indvendigt. Når støvlerne skal pakkes ned efter vinteren, er det en god idé at bruge en kasse, hvor der er plads nok, i stedet for at mase dem ind i bunden af et skab. Derved holder støvlerne formen til næste sæson.