Kategorier
 

Funktionelle materialer fra Moder Jord

BÆREDYGTIGT & ØKOLOGISK

Funktionelle materialer fra Moder Jord

Flere og flere mennesker går på gaderne for at protestere mod klimaforandringer. Heldigvis er idéen om klimabeskyttelse i dag til stede i vores kollektive tænkning! Vi ved alle, at vi er nødt til at være mere opmærksomme på vores indflydelse på miljøet, hvad enten det er i hverdagen eller på vores friluftseventyr. Den samme bekymring gælder også, når vi leder efter et nyt stykke outdoortøj. Naturlige materialer er meget mere miljøvenlige end syntetiske, menneskeskabte fibre – derfor har vi sammensat et udvalg af lovende materialer, der er så naturlige som muligt og giver dig bedre samvittighed.

Uld

Fårene har fat i noget: indtil i dag er der næppe en syntetisk fiber i verden, der kan matche uldens enestående egenskaber. Det er temperaturregulerende, åndbar, vandafvisende, lugtbestandigt og flammehæmmende – hvilket gør det perfekt til alle udendørs aktiviteter. Så hvorfor overhovedet lave en kunstig version, når det naturlige produkt er så godt?

Typiske producenter:
Salewa, Sherpa, Woolpower, Sätila, Eisbär
Velegnet til:
kolde dage

Merinould

Merinofårene fra New Zealand er i sandhed overlevere. Deres pels er specielt egnet til optimal regulering af kropstemperaturer ved ekstreme temperaturforskelle fra – 10 °C til 30 °C! Denne ’frakke’ består af et specielt materiale, der er modstandsdygtigt over for elementerne – og holder dem varme i kulden og kølig i varmen.

Det er ingen overraskelse, at de store outdoorproducenter også har fået øjnene op for dette mirakelgarn. I dag er merinould den absolutte stjerne blandt beklædningsmaterialer til udendørs brug. Den giver alle de samme fordele som konventionel uld, men er også blød – alt sammen takket være de vidunderlige merinofår.

Typiske producenter:
Icebreaker, Smartwool, Devold, Woolpower, Aclima, Odlo, Super.natural, Giesswein
Velegnet til:
vandring, bjergbestigning, skiture

TENCELL (Lyocell)

TENCEL – også kendt som Lyocell – er en soft-on-the-skin fiber, der er produceret af bæredygtigt fældet træ. Det er produceret på en miljømæssig ansvarlig måde, i et lukket kredsløb, og er også bionedbrydeligt.

Dette materiale imponerer med sin naturlige komfort og behagelige fornemmelse. Høj fleksibilitet, effektiv fugtstyring, åndbarhed og hudvenlighed er yderligere fordele ved denne fantastiske fiber.

Typiske producenter:
VAUDE, Super.natural, Falke, Prana
Velegnet til:
sportsaktiviteter

SeaCell

Tøj lavet af tang? Det lyder måske underligt, men der er en mening med galskaben. Alger er kendt for at være rige på vitaminer, sporstoffer, aminosyrer og mineraler. Disse stoffer aktiverer cellefornyelse, som igen kan lindre hudsygdomme, betændelse og kløe. Alger indeholder også antioxidanter, der beskytter vores hud mod skadelige frie radikaler.

Det naturlige fugtighedsindhold i huden muliggør en aktiv udveksling med fibrene opnået fra alger, hvilket igen giver en mærkbar effekt af behag og beskyttelse. Så magelige, miljøvenlige algefibre er ikke bare for Aquaman! Vi kan også nyde denne futuristiske, men naturlige teknologi.

Typiske producenter:
fås snart
Velegnet til:
følsom hud

Hamp

Hamp er verdens ældste naturlige fiber. I lang tid spillede denne robuste, holdbare fiber en nøglerolle i tøjproduktionen – indtil den blev erstattet af bomuld og lignende.

Sammenlignet med konventionel bomuld skaber hamp meget mere stof med langt mindre energi; fordi det kræver mindre vand og mindre jord. Det er også velegnet til det europæiske klima og kræver ikke meget pleje.

Tøj lavet af hamp er behageligt at have på og er super robust. Dette materiale giver sine stoffer en naturlig glans og tilbyder lignende egenskaber som silke – hvilket giver en køleeffekt ved høje temperaturer og en varmende virkning ved lave temperaturer.

Typiske producenter:
Prana, Hippy Tree, Patagonia, Tentree, United by Blue
Velegnet til:
sportsaktiviteter

Linned

Linned er et robust og holdbart produkt lavet af stilken på hørplanten. Hør kan dyrkes i det europæiske klima og er mindre krævende og mere bæredygtig end bomuld, da det kræver langt mindre kunstvanding.

Linnedstof er superglat og samler meget lidt luft. Dette betyder, at den forbliver fnugfri i lang tid og er let at holde ren. Tøj lavet af linned udveksler hurtigt fugt med den omgivende luft og har derfor en naturlig køleeffekt. Det er i øvrigt meget robust og kræver ikke industriel forstærkning (som bomuld). De eneste ulemper er, at det ikke strækker sig meget og krymper let.

Typiske producenter:
Cocoon, Odlo, Prana, Patagonia, Roxy
Velegnet til:
varme sommerdage, strandture

Viskose

Viskose er et af de mest populære stoffer i hele verden. Ikke så underligt, fordi det er så blødt som silke, kan behandles på mange måder og er relativt billigt. Derfor bruges det over hele verden og ofte behandles sammen med andre materialer som bomuld.

Grundlaget for viskose er cellulose: et naturligt stof, der ekstraheres fra træ. Derefter tilsættes forskellige kemiske stoffer til cellulosen, der omdanner slutproduktet til et semisyntetisk stof. Viskose føles behageligt blødt på huden, er super let at pleje og tilbyder ideel fugtstyring.

Typiske producenter:
fås snart
Velegnet til:
sportsaktiviteter

Modal

Modal er et semisyntetisk, meget blødt stof lavet af bøgetræ. Det er en form for viskose, men er noget mere holdbart og fleksibelt end standardversionen. Modal blandes ofte med andre fibre såsom bomuld og spandex for at give yderligere styrke.

Først og fremmest imponerer Modal med sin store bærekomfort. Modal er mere kølende end varmende, så det er perfekt til svedige aktiviteter og højere temperaturer. Stoffet har fremragende vandabsorptionskapacitet og fører effektivt fugt væk. I kombination med merinould anvendes Modal også i langt funktionsundertøj, hvor det sikrer fleksibel temperaturbalance.

Typiske producenter:
Columbia, Maloja, Tufte Wear, Prana
Velegnet til:
varme sommerdage, sportsaktiviteter

Kaffe

Kaffe er ikke kun en velsmagende opfrisker; det har også fordelagtige egenskaber, når det væves ind i performanceklæder. Schöffel har taget sig af dette vedvarende naturprodukt og skabt deres egen funktionelle fiber fra det – S. Café. Tekstilfibrene fremstillet af genanvendt kaffegrums hæmmer lugt, tørrer hurtigt og tilbyder behagelig bærekomfort, selv på ture, der varer flere dage. Hurra for kaffe!

Typiske producenter:
Schöffel, Helly Hansen, Maier Sports
Velegnet til:
varme sommerdage, sportsaktiviteter

Genanvendt dun

De fremragende egenskaber ved dun er velkendte. I naturen bruges disse luftige fjer til at regulere fuglenes kropsvarme og til at beskytte dem mod miljøpåvirkninger som vind, vand og kulde. Udtrækning af dunen medfører dog miljømæssige og moralske bekymringer.

Heldigvis finder du nu tøj, der indeholder genanvendt dun. Genanvendt dun tages fra gammelt tøj, soveposer, dyner osv., inden det bruges til at fylde et nyt stykke tøj.

Typiske producenter:
Patagonia, Mountain Equipment, Maloja, Haglöfs, Marmot
Velegnet til:
iskolde dage, let træning