Kategorier
 
Danske & svenske

Kano- & kajakruter

Kano- & kajakruter

Skandinavien er kendt for mange ting; deriblandt de mange åer, som løber gennem byer og landskaber. Det betyder masser af muligheder for kanoture og kajaksejlads, hvor man kommer helt tæt på naturen og samtidig kan nyde de mange seværdigheder undervejs. Uanset om man er nybegynder, erfaren eller professionel, så er det muligt at udvælge den å, der egner sig bedst til ens niveau, hvad enten det er et sted med mange lige strækninger eller mere action-prægede steder med kringlede sving og masser af modstrøm. I Danmark er vi mestre i at hygge på alle planer, hvilket hænger meget godt sammen med vandsportsaktiviteter som kano og kajak, der på perfekt vis kan kombineres med overnatninger i telt, mad på bål, socialt samvær og motion. Noget af denne hygge kan man passende bringe med til Sverige, hvor der ligeledes findes masser af vand, som er ideelt at padle i. Her på siden kan du finde masser af inspiration, inden det går løs med redningsvest, årer, pagaj, padler og masser af godt humør!

Kanoture i Danmark

Gudenåen

Gudenå eller Gudenåen er Danmarks længste vandløb, der har sit udspring i Tinnet Krat omkring Tørring, og 158 km senere har den sit udløb i Randers Fjord. Dermed er der masser af muligheder for at komme helt tæt på naturen og vandet, hvor man kan opleve en dansk flod omgivet af en helt fantastisk fauna undervejs. Da åen løber gennem mange større søer er der rig mulighed for at kombinere en kanotur med andre action-packed aktiviteter. Gudenåen indbyder nemlig til en kombination af sport til vands og på land, da de mange forskellige skove og naturområder undervejs er perfekte steder at gøre stop. Tag eksempelvis et break i Silkeborg og prøv en fed tur på mountainbike i Nordskoven. Man kan også snøre vandreskoene og begive sig ud i det kuperede terræn eller bestige Himmelbjerget, inden man fortsætter turen i kano. De mange campingpladser og rastepladser undervejs er praktiske stationer, hvor man kan få hvilet ud eller blot tage en pause og nyde en picnic direkte i naturen. Gudenåen er for alle, hvad enten man blot ønsker at stresse af og glide med strømmen, eller om man ønsker mere fart over feltet.

Skjern Å

Vesterhavet er tiltrækkende for mange sommerhusgæster samt surfere og andre vandhunde, men der er endnu flere muligheder i denne naturrige landsdel, hvor kanosejlads på Skjern Å er et sikkert hit. Åen er Danmarks fjerde længste på omkring 90 km, og samtidig er den landets mest vandrige vandløb, så der er god mulighed for at få padlet i kano. Man behøver dog ikke blot at holde sig på vandet, for langs hele ruten finder man skønne naturområder, hvor der kan gøres ophold og prøves kræfter med andre typer af aktiviteter. Det er blot at stige op på land og leje en MTB, tage på vandretur, eller hvad med en tur på hesteryg? Skjern Å er også kendt for sine store, smagfulde laks, der kommer op og yngler i åen. Så husk fiskestangen, men ellers kan udstyr også lejes. Åen har sit udspring i Tinnet Krat tæt på Gudenåens udspring, og løber så ud i Ringkøbing Fjord. Under hele turen er der gode chancer for at spotte forskellige typer af fugle samt nyde den smukke natur. Derudover kan man gøre stop i de forskellige byer undervejs, og kombinere kanoturen med områdets mange seværdigheder.

3-personers kanoFor familier med op til 3 personer, anbefaler vi en oppustelig Sevylor Tahiti Plus kano. Kanoen er praktisk til både hav, sø og floder

Ribe Å

Vestjylland er et paradis, når man overvejer en kanoferie, for der er masser af vandløb at vælge imellem. Åen er en del af et større sydvestjysk å-system, og man regner de sidste ca. 17 km af de samlede 71 km som Ribe Å. Selve åen begynder der, hvor Gels Å og Fladså løber sammen, og inden udløbet i Vadehavet snor den sig det sidste stykke gennem Kammerslusen. Inden man når så langt, deles åen dog i to i Ribe by for så igen at mødes ved netop Kammerslusen. Undervejs er der mulighed for at se naturen helt tæt på, hvor fiskehejrer, blishøner, troldænder, gul iris, vandranunkler og mange andre flotte syn kan nydes fra en kano – og der er endda også chancer for at se den smukke isfugl. Det er også optimalt at kombinere en kanotur på Ribe Å med andre outdoor-oplevelser, hvor en tur med fiskestang er oplagt, da der er gode muligheder for at fange ørreder eller stallinger. Når nu man er ved Ribe, så er det også oplagt at hive kanoen på land og tage ind og se byens domkirke. Hele området med Vadehavet som fokus byder også på alt fra Sort Sol, Østerssafari, sælsafari og meget andet, der kan kombineres med en kanoferie.

Uggerby Å

Det er muligt at tage på kanotur mange steder i Danmark, da der løber masser af vandløb rundt omkring i de forskellige landsdele, hvilket også gælder Vendsyssel og Nordjylland. Det er nemlig her nord for Limfjorden og syd for Hjørring, at Uggerby Å har sit udspring ved Sterup. Omkring 66 km senere – eller ca. 11 timer i kano – munder åen ud i Kattegat ved Tannisbugt mellem Tversted og Hirtshals. En kanotur på Uggerby Å er en fantastisk måde at stresse af på, da man er midt i naturen, hvor den eneste ”larm” kommer fra fugle og insekter. Undervejs er der mulighed for at overnatte, men man kan også nøjes med et par timer i kano. Uanset hvor længe man er afsted, så er det oplagt at kombinere turen med flere stop, hvor Bindslev blandt andet byder på Danmarks smukkeste fisketrappe samt et gammelt elværk, der er indrettet som museum, og derudover finder man en naturlegeplads til de mindste. Ingen tur på Uggerby Å uden fiskestang, da der er mulighed for at få både gedder, bækørreder, ål og andre lækkerier på krogen. Man må heller ikke glemme vandreskoene og tage en afstikker til den nærliggende Uggerby Klitplantage, hvor man kan opleve forskellige naturtyper.

Kanotur i 3 & 2-mands kano

Susåen

Danmark roses ofte for sine lange kyststrækninger samt nærhed til vandet, næsten uanset hvor man opholder sig. En anden ting, der byder på vand og udendørsoplevelser, er de mange åer rundt omkring i landet, hvor Suså eller Susåen er Danmarks femtestørste samt Sjællands største vandsystem. Der er gode muligheder for at padle i kano, hvad enten det er korte eller lange ture, for åen er ca. 89 km og løber forbi flere forskellige sydsjællandske byer på sin omvej fra udspringet i Tingerup Tykke ved Rønnede og op til Haslev, Ringsted og Sorø, inden den løber ud i Karrebæksminde ved Næstved. Åens buede rute gør det dermed optimalt at kombinere en kanotur med sightseeing i de sjællandske provinser, men man kan også blot foretage korte stop, når der skal handles proviant. Undervejs kan man nyde et landskab, der er formet for omkring 15.000 år siden i slutningen af den sidste istid, og dermed byder på forskellige terrænformer – især dalen fra Hjelmsølille til Tystrup Sø er værd at opleve. I samme ombæring kan man også snøre vandreskoene og udforske Danmarks første naturpark. Åen er også hjemsted for omkring 20 fiskearter, hvilket gør den ideel til en kombination af fiske- og kanotur.

Kongeå

Når man er bevidst om det, så er det en sjov og speciel fornemmelse at lade kanoen glide fredfyldt gennem Kongeå, der har haft en stor historisk betydning. I dag kan man læne sig tilbage og nyde en kanotur, men før i tiden fra 1864 og frem til 1920 agerede Kongeåen grænse mellem kongeriget Danmark og Preussen. Man kan ikke længere opleve grænsesoldater langs åen, men i stedet er der mulighed for at fokusere på freden og den smukke natur på den ca. 60 km lange strækning, der i dag anses for at være en slags skillelinje mellem Sønderjylland og resten af Jylland. De fleste folk begynder en kanotur ved åens udspring omkring Vamdrup og Vejen, hvor man kan nøjes med at padle få kilometer eller nå helt frem til udmundingen ved Vadehavet og Gredstedbro. Der er gode fiskemuligheder langs åen, hvor man blandt andet kan få laks eller stalling på krogen, som så kan tilberedes på en af de hyggelige bålpladser undervejs. Man kan også gøre stop ved Vejen Fodboldgolf og dyste i denne sjove sport, inden man padler videre i kano. Et ophold ved Foldingbro, hvor man kan handle lidt ind er også populært.

Svømmevest til børnHvad enten du er voksen eller barn, så er sikkerhed det vigtigste! Til børn anbefaler vi en Grabner Bora redningsvest

Brede Å

Der er flere forskellige muligheder, når man skal på kanotur i det sønderjyske, hvor Brede Å er et godt bud på en af de kortere åer, som byder på en sjov og udfordrende rute takket være de mange snoede sving på turen. Denne sydjyske å er en del af et længere å-system, men man regner dens udspring fra Løgumkloster og frem til dens udløb ved Ballum Sluse i Vadehavet, som selve Brede Å. Og Vadehavet er netop en motivationsfaktor i sig selv, da det er på UNESCO’s verdensarvsliste blandt andet grundet de unikke tidevandsforhold. Men inden man når så langt, kan man blot nyde den frodige natur undervejs, hvor der er mulighed for at opleve mange plantearter. Derudover har åen et varieret dyreliv, hvilket også er lig med gode fiskemuligheder, da der kan fanges alt fra laks og havørred til stalling, gedder og flere andre slags fisk. Der er også gode muligheder for at overnatte på turen, hvad enten det er på camping eller på et af de mere primitive områder med shelters, hvor der kan hygges med bål og socialt samvær. Hvis man tager turen frem til Ballum, kan man slutte kanoferien af på lækker vis ved at indtage et måltid mad på slusekroen.

Mølleåen

Nordsjælland er også med på danmarkskortet, når det drejer sig om kanoruter, for Mølleåen er med sine 36 km områdets længste å. Mange af forstæderne nord for København er smukke og attraktive, og det er noget, som naturen og åen er med til at bekræfte. Man kan nemlig begive sig ud på den forholdsvis korte tur – sammenlignet med andre danske vandløb – og runde hele tre kendte søer, nemlig Farum Sø, Furesø og Lyngby Sø, der hver især har deres maritime og idylliske karakteristika. Undervejs kan man hygge med picnic eller slå lejr ved en af camping- eller teltpladserne, inden det går løs med at padle videre. Man kan også gøre stop ved fribadet Frederiksdal, hvor der blandt andet er en børnevenlig sandstrand. Mølleåen indbyder også til fisketure, hvor man kan være heldig at fange brasen, aborrer, skaller, gedder og andre typer af fisk. Trænger man til lidt shopping, så er der masser af byer at vælge imellem, hvad enten det er Farum, Holte, Virum eller Lyngby. Så der er optimale muligheder for at opleve byliv og natur, hvis man er til begge dele.

Kanoture i Sverige

Kävlingeån

Danmark har et helt særligt forhold til Skåne, da dette sydlige område engang har været dansk. Takket være Øresundsbroen via Malmø er det nemt at komme til Sverige, når man skal på kanotur. Og der er nok af åer at vælge imellem. Kävlingeån er den tredjestørste å i Skåne målt på længde, da den er ca. 50 km fra starten i Vombsjön og indtil sit udløb i Øresund. Inden den løber ud i Øresund, ændrer den dog navn til Lödde å, og netop der er det perfekt, at man hopper ud af kanoen, for samme sted finder man et naturreservat, hvor man med fordel kan gå opdagelse blandt planter og fugle, der nyder et sted, hvor de kan søge føde og yngle. Selvom åen løber i en nogenlunde lige rute mod vest, så er de første 20 km de nemmeste at padle, da man kan undgå løft af kanoen undervejs. Området efter Gårdstånga byder på flere damme undervejs, hvor man er nødt til at løfte kanoen, hvilket også gør ruten til en middelsvær tur. Man kan alternativt nøjes med at padle det første stykke, hvis man vil undgå for megen fysisk aktivitet, der dog for de rutinerede blot er en sjov udfordring. Man skal huske fiskestangen, for der findes 28 fiskearter i åen.

Rönne A

De mange forskellige åer i betyder, at man ikke behøver at slæbe sin egen kano med, når der skal padles hos vore flinke naboer. Det gælder også for Rönne Å, der er den andenstørste å i Skåne med en længde på omkring 83 km fra starten i Ringsjön til udmundingen i Ängelholm i Kattegat. Åen løber i en ret stor bue op mod nordvest, hvilket betyder en dejlig varieret rute, som kan padles hele vejen fra søen og op til Kattegat. Vælger man at ro den anden vej, så kan man ikke undgå løft undervejs, da man ellers vil støde ind i en del vandfald. På samme måde som ruten er varieret at padle, så er naturen det også, hvor man undervejs vil komme forbi både åbne landskaber, skovarealer samt diverse ådale. Den mest populære del af åen anses for at være stykket fra Stockamöllan og op til Forsmöllan i Klippan Kommune, men hele strækningen er familievenlig og særlig ideel, hvis man har større børn med på turen. På turen langs Rönne Å findes der en del teltpladser og stationer, hvor man kan gøre stop eller slå lejr og hygge sig med bål og grillmad om aftenen.

3-personers kano fra GUMOTEXFor optimal plads, anbefaler vi en GUMOTEX Scout kano, hver der er plads til 3 personer

Helge Å

Hvis man har mod på at padle en lang tur, så er der rig mulighed for at planlægge nogle længere dagsture på Helge Å, der med sine knap 200 km byder på et varieret landskab fra det grønne, skovbeklædte Småland og ned til den østlige side af Skåne. Åen udspringer i Virestadsjön oppe omkring Älmhult og løber mere eller mindre direkte ned mod syd, hvor den løber ud i Hanöbugten lige syd for byen Åhus. De fleste vælger at dele turen op i bidder, hvor man enten tager nogle af dem eller alle sammen, og hvis man ønsker at undgå løft, så kan man med fordel tage stykket fra Torsebro til Yngsjö. På nogle af etaperne undervejs vil man opleve åbent land, hvor det også er tydeligt at mærke vinden, men alt i alt er det forholdsvist let at padle på Helge Å, selvom stykket fra Knislinge til Yngsjö dog også kræver løft. Der er rig mulighed for at opleve masser af fugleliv undervejs, og er man heldig, kan man endda spotte svævende havørne. Det er oplagt at medbringe fiskestang og telt, da man blandt andet kan fange ørred og laks, som eventuelt kan tilberedes på en af de mange bålpladser, inden man slår lejr for natten.

Ivösjön

Man kan godt glæde sig til en kanotur på Ivösjön, der er Skånes største og dybeste sø, hvor der også er mulighed for mange forskellige aktiviteter undervejs. Søen er oplagt til dagsture, hvor hele familien kan padle rundt – dog skal man undgå ture i blæsevejr, da vinden på de til tider åbne vidder vil gøre det sværere at holde kursen og balancen. Det er også ideelt at dele en kanotur op over flere dage, da der er flere campingpladser i området, hvor man kan slå lejr og nyde de smukke omgivelser. Man bør også gå i land på søens største ø kaldet Ivö, hvor der permanent bor omkring 200 indbyggere. På øen kan man bestige det højeste punkt, hvorfra man har den fineste udsigt over søen og landskaberne. Det er også muligt at se fossiler af dinosaurer, der er er over 60 millioner år gamle. Det er nemt at bruge flere dage på en kanotur i Ivösjön, og man må naturligvis ikke glemme at medbringe en fiskestang. Der findes nemlig langt over 10 forskellige fisk i denne 50 meter dybe sø, hvor man kan være heldig at få alt fra aborre og brasen samt mange andre arter på krogen.

Kanotur i ekstreme elementer

Holjeån

Holjeån løber i en ret kort strækning på ca. 21 km fra søen Halen i Olofstöm og ned til Skånes største sø, bedre kendt som Ivösjön. Det er muligt at padle hele turen i kano, men generelt er det kun de sidste ca. 13 km, der benyttes af turister, hvilket vil sige fra omkring Östafors og ned til udmundingen i netop Ivösjön, hvorfra man også kan starte i eksempelvis Bromölla. Hvis ikke man medbringer egen kano, så er det muligt at leje en i området, hvor der findes flere forskellige udbydere. Mange vælger at padle på åen på én og samme dag, da turen er perfekt til en endagstur, men man kan også vælge at slå lejr på en af de to campingpladser ved Ivösjön, hvorfra man kan tage rundt og besøge søens forskellige øer. Man skal være opmærksom på, at det første stykke af turen fra Östafors kan være svær at padle i sensommeren, hvor vandstanden til tider er lav, og derudover skal man regne med flere løft undervejs. De sidste ca. 7 km er en del nemmere at padle, inden man rammer Ivösjön. Dermed er Holjeån også ideel til både unge og ældre personer, som ønsker en mere rolig tur. Det er også en god idé at medbringe fiskestang, da der er gode muligheder for at fange både ørred og laks.

Almaån

Man behøver ikke andet end at rejse over på den anden side af Øresund for at finde mange muligheder, når der skal padles i kano. Skåne byder nemlig på varieret terræn samt mange åer, så det er blot at vælge alt efter erfaring og længde. Almaån hører til blandt de mellemlange ruter og har sit udspring i Finjasjön ved byen Hässleholm, hvorefter den løber nord om byen mod øst, hvor den ca. 40 km senere løber sammen med den 200 km lange Helge Å. Derfra kan man fortsætte op ad strømmen mod Knislinge eller lade sig flyde med mod syd og ned til Kristianstad, hvor der er mulighed for at gøre stop og tage på sightseeing i byen. På turen langs Almaån er der ingen stationer, hvor man kan tage en pause, og derfor er det ikke optimalt at padle hele ruten, da man skal respektere de forskellige jordejere undervejs. Særligt den første del af ruten fra Finjasjön er velegnet til børnefamilier, da det er den letteste strækning at padle med færrest udfordringer, indtil man når den første mølle. Når først man er kommet i vandet, så er det blot at nyde det varierede fugleliv, og der er også gode chancer for at få fisk på krogen undervejs.

Svømmehjælp fra GrabnerIkke kun børn skal være sikret! Vis dig som et godt eksempel, og invester i en kvalitet redningsvest fra Grabner Viva

Immeln

Har man prøvet de fleste danske åer og søer, så kan det være rart med lidt luftforandring med ture til andre lande, og hvad er nemmere end at køre over Øresundsbroen eller sejle til Helsingborg for at prøve de svenske muligheder af. Skånes tredjestørste sø er et oplagt valg, da den er familievenlig, så ungerne også kan komme med ud og padle. En af søens mange fordele er, at den huser mere end 300 øer og holme, som gør det oplagt at planlægge en kanotur over flere dage med hyggelige overnatninger undervejs. Inden man tager afsted skal man huske fiskestang, for der er gode chancer for at fange aborre og gedde, som med fordel kan tilberedes ved en af bålpladserne. Man skal dog husk at købe et fisketegn først. Det er også oplagt at medbringe en kikkert, da området er fyldt med mange fuglearter. Immeln er en del af et større søsystem, hvilket gør det optimalt at tage turen gennem de tre andre søer undervejs, der består af Filkesjön, Raslången og afslutning i Halen. Den korteste tur er på omkring 27 km, og da man padler forbi mange småøer og næs, er det en god idé at medbringe et kompas, så man kan orientere sig undervejs.

Kajakture i Danmark

Aabenraa- Genner Bugt

Der er masser af fjorde i Danmark, hvorfra man kan starte en oplevelsesrig kajaktur, og fjorden i Aabenraa er en af dem, mange roere vælger som udgangspunkt. Turen fra Aabenraa Fjord langs kysten og op til Genner Bugt er også for kajakroere med mindre erfaring, da kysten er forholdsvis let tilgængelig hele vejen rundt. Det er muligt at ro på fjorden hele året rundt, så man kan få renset tankerne med en kajaktur i al slags vejr og nyde de naturskønne områder undervejs. Ved udsejlingen af fjorden er det blot at følge kysten mod nord, og der er flere stationer og lejrpladser på ruten, så man kan gøre stop og holde et hvil, spise madpakker, overnatte eller købe proviant. Rigtig mange vælger at sejle en tur rundt om øen Barsø, inden turen går videre ind i Genner Bugt som endestation, og det er der en rigtig god grund til – man kan nemlig være heldig at se marsvin rundt omkring øen samt sæler på stranden. I bugten er der gode muligheder for at fiske, hvor man blandt andet kan fange havørred, torsk, makrel, rødspætte, laks og ål – afhængig af årstiden.

1-persons kajakFor kajakture på roligt vand og med lette bølger anbefaler vi en GUMOTEX Framura kajak

Esbjerg-Mandø

Er man en erfaren kajakroer, så er området ved Esbjerg med de tre øer – Fanø, Rømø og Mandø – et rigtig fedt og udfordrende sted at tage kajakken med ud. Det er nemlig lige midt i Vadehavet, der er en naturpark på UNESCO’s verdensarvsliste, og som strækker sig helt ned til Holland. Dermed er der næsten garanti for at se sælkolonier samt et væld af fugle, der yngler og holder til i de forskellige vådområder. Tidevandet har en helt afgørende effekt på forholdene, og derfor gælder det om at time og planlægge en kajaktur præcist, så det passer med flod og ebbe. Når man først får aflæst tidevandet korrekt, så kan man ro med strømmen, og dermed få mere fart over feltet, men hvis man omvendt ønsker flere udfordringer og hårdere træning, så kan man i stedet ro mod strømmen. Når man skal mod Mandø, kan man vælge at ro øst eller vest om Fanø og gøre stop på øen undervejs, hvor man blandt andet finder fine sandstrande, inden den senere står på guidet rundvisning på hyggelige Mandø med kun 40 beboere. Turen Esbjerg-Mandø giver rig mulighed for at lege og træne for erfarne roere, men man kan også bare nyde havet og naturen på en stille tur i spejlblankt vand.

Als Rundt

Der er altid masser af spændende udfordringer forbundet med at ro i kajak rundt om større øer, som eksempelvis Als, og en erfaren kajakroer vil i godt vejr kunne klare den ca. 85 km lange strækning på én og samme dag. Ønsker man en lidt langsommere tur med overnatninger, så er det fint at bruge 2-3 dage på at tage turen Als Rundt. De fleste vælger at ro ud fra Sønderborg op gennem Alssund, ind i Augustenborg Fjord og videre op og rundt om Nordals. Derefter ned langs østkysten og Fynshav, inden man kommer til Hørup Hav og så videre ud i Sønderborg Bugt. Dermed kommer man igennem hele fem farvande – Als Sund, Als Fjord, Lillebælt, Sønderborg Bugt og Flensborg Fjord, der hver især har deres forskelligheder. Man skal være opmærksom på, at en vestenvind eller en sydøstlig vind vil medføre store bølger på både Nordals og Sydals, og derfor skal man være erfaren kajakroer, for at tage turen Als Rundt. Undervejs er der mulighed for at kombinere turen med lidt sightseeing, hvad enten det er til Sønderborg Slot, Nørreskoven eller Kegnæs.

Kajaktur på åben hav

Kajakture i Sverige

Ödevata

Hvis man er til søkajak, så er svenske Småland et oplagt sted at tage hen, da hele området er tæt bevokset med skove og grønne arealer samtidig med, at der er rigtig mange søer at vælge imellem. Modsat havkajak, så er det generelt lettere at padle i en sø – specielt i Ödevata, hvor vandet er stille, da søen netop er omgivet af skov. Langs søens bredder vil man også se forskellige klippeformationer, og derfor skal man padle ret forsigtigt, hvis men tager turen tæt på kysten, da der også er stenblokke lige under overfladen. Ligesom mange af de andre svenske søer, så ligger der også mange småøer og holme i Ödevata, og dermed er det en god idé at medbringe kort eller kompas, så man kan navigere undervejs uden at miste orienteringen. Søen er ret aflang og smal med mange fine kroge undervejs. Samtidig vil man også se en del huse på det første stykke fra nord. Efterhånden som man begiver sig nedad mod syd, vil man dog opleve vildmark på tætteste hold. Når man er nået de ca. 10 km ned til Buggehult, kan man nyde stranden og grillpladsen, inden man tager turen tilbage igen.

Orust Rundt

Der er ikke noget så fedt som en kajaktur, hvor man nærmest glider afsted på havoverfladen i direkte kontakt med naturen. Der er masser af søer og farvande i Skandinavien, som gør det muligt at padle løs – uanset niveau. Når man vender kajakspidsen mod Sverige, så er det blot at vælge den perfekte tur, som eksempelvis kan være Orust Rundt. Orust er landets tredjestørste ø og ligger ved den svenske vestkyst, hvor tidevandsstrømmen kan være stærk, og derfor er turen ikke for begyndere. Det er eksempelvis muligt at starte i Mollösund i syd og så tage den ca. 90 km lange tur rundt, hvor man skal bruge flere dage. Dermed er der garanti for en kajakferie med flere overnatninger, og det er lovligt at slå telt op de fleste steder på turen, men man skal huske at respektere den svenske allemandsret, som blandt andet forbyder, at man slår telt op i private haver. Selvom ruten generelt er for øvede kajaksejlere, så sørger de mange småøer for læ og stille vand på en stor del af turen, men man skal være opmærksom på tidevandet, der sætter pres på vandet, og så snart det vender, kommer der modstrøm mange steder. Derudover afgør vindforholdene også, om det er lettest at padle nord eller syd om øen.

Svømmehjælp til voksne fra NRSSelvom man er voksen, er det ikke ens betydning med, at man ikke skal respektere havet! Vi anbefaler en NRS Vaport redningsvest

Malö

De svenske skærgårde er lig med smuk og rå natur tæt på havet, hvilket også åbner op for en sjov kajakferie hos vore vellidte naboer. Der er masser af steder, man kan sætte kajakken i vandet, og ønsker man en kortere tur, så er det oplagt at vælge området nordvest for Gøteborg, hvor man blandt andet finder Malö, der er forbundet med færge til Orust. Øen er ganske lille og ligger netop i skærgården, der betyder masser af andre småøer og klipper, som er en fordel, når der skal padles i kajak, det betyder forholdsvist stille vand. Man skal dog huske at tjekke tidevandstabellen, for når det er på vej ud af fjorden, så kan strømmen for alvor mærkes. Turen rundt om Malö er blot omkring 5 km lang, så den er til at overskue for de fleste. Det er dog muligt at gøre turen længere, hvis man eksempelvis tager naboøen Flatö med, der også er forbundet til Malö med en bro. Selvom turen er ret kort, så er det stadig hyggeligt at overnatte på øen, hvor man også kan foretage lidt sightseeing, da der blandt andet ligger flere velbevarede huse fra 1700-tallet på øen. Der er dømt ren idyl og hygge.