Kategorier
 

Klæd dit barn på til årstiden

Ordentlig påklædning er afgørende for dit barns oplevelser i naturen. Ved at investere i komfortabelt og funktionelt tøj kan du sikre, at de små får masser af dejlige minder i det fri. Der findes et uoverskueligt stort udvalg af praktisk børnetøj på markedet. Derfor har vi samlet nogle tips, der kan hjælpe dig med at klæde dit barn ordentligt på til årstiderne.

Efterår og vinter

Basislag
– Lange underbukser og langærmet undertrøje

Mellemlag
– Isolerende og svedtransporterende trøje

Yderlag
– Sne-, vind- og vandtæt

Regntøj

Uldsokker

To huer
– En, der passer under en hjelm og en, der er en smule tykkere

Vanter/handsker
– Gerne et par, der dækker håndleddet og har en strop, som kan sættes fast til ærmet

Halsedisse, elefanthue eller tørklæde

Gummistøvler

Vinterstøvler
– Vandtætte og åndbare

Lag på lag

Med et basislag, mellemlag og yderlag vil dit barn være behageligt klædt på til næsten al slags vejr. Lærer du dit barn at klæde sig på efter trelagsprincippet, er du sikker på, at de altid er klædt korrekt på – også når du ikke er der til at hjælpe. Trelagsprincippet består af følgende:

Lag 1: basislag

Bærer man langt undertøj tæt på kroppen, vil det holde på kropsvarme og transportere sved væk, og derved sørge for at dit barn holder sig tør og varm. Nedenfor har vi nævnt nogle af de mest almindelige materialer og lidt om deres egenskaber.

Merinould  – Vi anbefaler et basislag af merinould, da det holder godt på kropsvarme (selv når det er vådt). Det tilbyder også naturlige antibakterielle egenskaber – som forhindrer lugt, hvilket betyder at det ikke skal vaskes efter hver brug. Dette materiale har en blød og glat tekstur, der gør det meget behageligt at bære tæt på huden.

Polyester – Fungerer godt, når barnet bevæger sig, men køler hurtigt, når barnet står stille.

Lag 2: mellemlag

Mellemlagets funktion er at lagre varme og transportere fugt væk, så kroppen forbliver tør. Vi anbefaler et mellemlag af uld eller fleece. Undgå at vælge et mellemlag af bomuld, da det vil absorbere fugt (i stedet for at lede det væk) og nedkøle kroppen.

Lag 3: yderlag

Holdbart overtøj med høj vandafviselighed giver dit barn mulighed for at lege frit uden at være bange for, at gøre skade på tøjet eller blive våd. Udover at forhindre sne og vand i at komme ind, bør det yderste lag også beskytte mod vind og transporte fugt væk. En hardshelljakke og et par hardshellbukser anbefales til større børn. Til mindre børn er flyverdragter eller selebukser at foretrække, da de er lettere at tage på og ikke efterlader huller, hvor sne og regn kan komme ind.

Husk at kombinere disse tre lag efter temperaturen udenfor, og juster dem så de passer til hinanden. F.eks. hvis du vælger et foret yderlag, kan dette kombineres med et tyndere mellemlag (medmindre det er ekstremt koldt udenfor!)

Gummistøvler til børn

Gummistøvler fra Viking Footwear

Regnjakke til børn

Regnjakke fra Reima

Strikhue til børn

Strikhue fra VAUDE

Forår

Vandtæt hardshelltøj

Regntøj

Jakke foret med dun eller syntetiske fibre
– Kan bruges under en hardshelljakke, når det er en smule koldere

Gummistøvler

Tyndt mellemlag

Tynd hue

Vind- og vandtætte hardshellhandsker

Tynde fingerhandsker

Slidstærke bukser/jeans
– Til når vejret er tørt og isolerende bukser ikke er nødvendige

Gummisko

Med ovennævnte dele er dit barn forberedt på de kolde, våde og blæsende dage, der er almindelige om foråret. Kombinationen af hardshelldele og et tyndere mellemlag er det perfekte forårssæt, da det gør det muligt for de små at lege udendørs uden at få det for varmt.

Når det begynder at blive varmere (omkring 10 til 15°C) vil en tyndere isoleret jakke eller endda en sweatshirt være nok. Regntøj og gummistøvler er dele, som dit barn kan bruge hele året rundt.

Sommer

Solhat/kasket

Shorts

Sweatshirts og T-shirts

Regntøj

Gummistøvler

Sandaler

UV-beskyttende tøj

Tøj er en effektiv form for solbeskyttelse – især tøj i mørkere farver. For at sikre, at dit barn ikke får det for varmt, anbefaler vi tøj fremstillet af merinould, da dette materiale tilbyder naturlig varmeregulering. Merinould køler, når det er varmt og varmer, når det er køligt. Hvis du klæder dit barn på i praktisk og funktionelt tøj betyder det, at de kan nyde at lege uden at overophede. Derudover anbefales solcreme og en solhat, der beskytter hoved og ansigt.