Klatreskoens anatomi

Klatreskoens anatomi
Tekst: Julia Möller / Foto: Emilie Voltaire

Hvert mærke bygger sine sko på en række forskellige skolæster. Så tilføjes funktioner som spænding, snøring, såler og forskellige materialer i uendelige kombinationer og danner forskellige skomodeller. Den bedste sko til dig er den, der sidder bedst på din fod. Her gennemgår vi, hvordan skolæstene er designet, og hvilke andre funktioner skoene er udstyret med.


INDHOLD


Symmetri og asymmetri

  • Symmetriske sko har en centreret tåspids, som gør dem mere komfortable
  • Asymmetriske sko har spidsen i kanten af storetåen, hvilket giver dem højere ydeevne

Jo mere præcision du ønsker i klatring, jo mere asymmetri stræber du efter. Disse aggressive sko komprimerer tæerne og peger dem samme retning, så de alle fungerer som en enkelt storetå, hvor al fokus og kraft ligger. At balancere på alle tæerne samlet på den måde giver mere stabilitet end en sko med bred tåboks, hvor alle fem tæer spredes i forskellige retninger.

Men jo mere komfort du ønsker, jo mindre asymmetri leder du efter. Sko med svag asymmetri er normalt moderate eller allround-sko – og sko helt uden asymmetri (symmetriske) er begyndervenlige og foretrækkes nogle gange af multipitchers.

Klatreskoens anatomi

Nedadbøjning

Neutrale sko

Hvilken sko du vælger, afhænger af din erfaring og den type klatring du ønsker at lave. De neutrale skos stive, flade sål giver god støtte og komfort til begynderfødder – eller til fødder der skal sidde i timevis i træk i skoene, når det skal nemmere at multipitch, trad- (traditionel) eller crack-klatring med fokus på nydelse og oplevelse frem for ydeevne.


Klatreskoens anatomi

Aggressivt bøjede sko

En aggressivt bøjet sko får dine tæer til at fungere som en krog. Dette gør det nemmere at hægte tæerne på små greb og at trække kroppen mod væggen, når du klatrer i udhæng. Ligesom en meget asymmetrisk sko er en skarp nedadgående bøjning med til at give dig præcision i tæerne, hvilket er meget vigtigt for avancerede klatrere. Aggressivt nedbøjede såler kombineres ofte med en asymmetrisk form på tæerne.

Moderat sko

Moderat sko er mellemvejen mellem disse to yderpunkter. De giver lidt mere præcision end en flad begyndersko, men mere komfort end en kraftigt nedadbuet sko. Mange allround sko har en moderat læst, da de så passer til ret teknisk bouldering, men samtidig er behagelige på længere sportsstier. De fungerer ofte godt på moderate udhæng, men hovedsageligt på lodrette vægge.


Volumen - forskel mellem dame- og herresko

Klatremærker fremstiller nogle gange forskellige versioner af en populær sko og tilføjer gerne en såkaldt LV-model (lav volumen) til kollektionen. Sko med lav volumen passer til smallere fødder med mindre hæle, samt lavere volumen mellem sål, fodbue og overdel af foden. Disse sko kan nogle gange være blødere end herresko, så de passer til klatrere med en lettere kropsvægt.

Men lad dig ikke snyde af kvindemærket – selv mandlige klatrere med smallere, lavere fødder kan teste LV-modeller og synes at det er den rigtige pasform, mens brede damefødder slet ikke trives i disse sko. Og den bløde sål er fantastisk til dig, der kan lide tæt vægkontakt. Lad foden vælge skoen helt enkelt!

Klatreskoens anatomi Lav svang vs. høj svang

Såler & mellemsåler

  • Jo tykkere ydersål, jo bedre støtte og højere holdbarhed
  • Kontinuerlig mellemsål giver god støtte og komfort – lidt som at stå på en platform
  • Todelt mellemsål giver komfort og støtte i tåen, men fleksibilitet i mellemfoden
  • Mellemsål kun i forfoden giver en vis støtte i tåen men helt blød flex i resten af foden
  • Sko uden mellemsål er super bløde og er gode for høj ydeevne, men lav komfort

Tynde såler

Konstruktionen af såler handler i høj grad om greb og fleksibilitet. Generelt kan man sige, at en tyndere, blødere sål gør det nemmere at arbejde med foden, fordi man fornemmer alle væggens strukturer under tæerne og kan mærke på steder, hvor man ikke kan se fødderne. Derudover kan du skubbe en meget større del af gummiet på væggen for høj friktion, når du ”smear’er” eller klatrer på slabs og store arealer. Altså perfekt når foden skal formes efter forskellige strukturer.

Det du vinder i præcision, ofrer du dog i komfort og holdbarhed. En tynd sål slides hurtigere end en tyk og skal du klatre lange dage, kan det være ubehageligt – endda smertefuldt – for fødderne konstant at mærke ru stenkanter, der trykker direkte mod fodsålen og tæerne.

Tykke såler

Tykkere, stivere såler har en længere levetid. De giver også rigtig stabilitet for hele foden, når du står og balancerer med tæerne på små greb. Skal du for eksempel klatre i høje eller lange ruter med klipperevner, kan denne type sål derfor være en god idé for at længere udholdenhed. Du glider ikke af små greb, fordi sålen er for blød, men du kan heller ikke mærke dig frem med tæerne på samme måde, fordi det tykkere materiale mellem foden og klatrevæggen gør, at du ikke mærker alle strukturer lige så godt.

Klatreskoens anatomi
Klatreskoens anatomi

Med mellemsål

I kombination med ydersålerne sætter producenterne normalt forskellige typer mellemsåler i skoene. Flade sko har generelt stivere gummi og ofte en enkelt, gennemgående mellemsål fra tå til hæl, som i bund og grund giver dig en platform at stå på. Moderat nedadbuede sko har nogle gange en todelt mellemsål, der giver foden lidt fleksibilitet og bøjelighed i selve leddet mellem forfoden og hælen. Disse mellemsåler kan også have forskellige tætheder – måske lidt hårdere i forfoden for støtte til tæerne men lidt blødere i hælen. Nogle sko har kun mellemsål i forfoden men mangler mellemsål i hælen for rigtig høj fleksibilitet og følsomhed.

Uden mellemsål

Nogle aggressive sko har slet ingen mellemsål og er i stedet super bløde og følsomme, af nøjagtig samme grund som dens bløde ydersål: den giver dig mulighed for at ”smear’er”, klatre på slabs og føle dig mere intuitiv på væggen. Enkelt sagt kombinerer producenter forskellige såler og mellemsåler for at opnå superbløde sko, stive stabile sko og alle de alsidige kombinationer derimellem.


Gummi på tå- og hældel

På mange klatresko har du sikkert set, at gummiet fra sålen ser ud til at fortsætte op omkring hælen og over tåboksen. Det er kort og godt, fordi du som klatrer, ikke altid har kontrol. Nogle gange bruger du hælene, og nogle gange bruger du oversiden af dine tæer for at holde fast ved et træk.

For at forbedre grebet ved hælkroge og tåkroge er sko ofte forsynet med ekstra friktionsgummi ved hæl og tå, som forhindrer dig i at glide af grebet under denne type akrobatik.

Klatreskoens anatomi
Gummi tådel
Klatreskoens anatomi
Gummi hældel

Materiale

Læder

Fordelen ved læder i klatresko er, at det former sig godt efter din fod, og er overlegen i åndbarhed. Lædersko kræver måske lidt tilvænning, før de sidder godt på din fod, og du skal måske overveje dette og gå lidt ekstra størrelse ned. De bliver lidt løsere med tiden.

Syntetisk

Syntetisk materiale former sig lidt efter din fod, men strækker sig ikke så let eller bliver slap. Efter et stykke tid med klatring føles de stadig som de gjorde da kom ud af æsken. De ånder dog ikke helt så godt som lædersko og lugter derfor lidt mere. Hvilket materiale du vælger afhænger således af hvad du leder efter.

Mix

Der findes også blandinger, hvor for eksempel den ydre del af skoen er lavet af syntetisk og inderforet er lavet af læder. Nogle sko er lavet udelukkende af syntetisk materiale - fordi de bevarer deres aggressive form over tid - men har et lædertåpanel inde i skoen, da det former sig bedre efter din storetå.

Foring

Historisk set var klatresko lavet af uforet læder og havde ikke spændingssystemer, hvilket krævede at man gik flere størrelser ned for at kompensere for at de udvidede sig. En løsning på problemet var at fore skoene, da dobbelte materialer er sværere at strække. Uforede sko har i dag også spændingssystemer, der modvirker stræk og foret handler nu om langtidskomfort til f.eks. begyndersko og nogle sko til trad, crack-klatring og multipitch.

Veganske klatresko

Veganske klatresko er naturligvis lavet i syntetisk materiale, både i overdel og for. Det du også skal holde styr på er, at der ikke er brugt animalske stoffer i lim eller farvning. Dette er nogle gange oplysninger, som er svære at få. Vi mærker derfor kun sko som veganske i vores butik, når producenterne er 100% sikre på deres ting og selv har kommunikeret det ud.

Klatreskoens anatomi

Spænding

Klatreskoens anatomi

Kort sagt holder spændingen skoen i form – den krammer din fod de rigtige steder og fungerer som et exoskelet, når du klatrer. Før producenterne begyndte at arbejde med spændingssystemer og syntetiske materialer, havde skoen kun en formet læst, som så hurtigt mistede sin form, fordi skoen hyppig brug strækkes og formes efter en varm, fugtig fod. Derfor måtte klatrere tilbage i tiden ofte købe klatresko der var flere størrelser for små.

Skoene i dag kræver sjældent, at du går ret mange størrelser ned og bevarer meget af deres form på sigt, fordi materialerne ikke bliver så løse, og spændingen trækker hele tiden skoene tilbage til den oprindelige form.

Spændingsstropper omkring hælkappen spænder for eksempel skoen omkring din hæl og skubber foden fremad for maksimal kraft på tæerne. Spændingsstropper under sålen hjælper dig med at bevare den nedadgående bøjning i moderate og aggressive sko, mens spændingsremme langs siderne kan bevare asymmetrien i moderate og aggressive sko.

Spændingen kan også gøres hårdere eller blødere alt efter, hvor meget støtte skoen skal give – og det sker ofte ved, at producenten perforerer spændingen med huller, der gør det nemmere at strække.


Lukning

  • Husk! En sko med dårlig pasform kan aldrig kompenseres med stram snøre
  • Alt er en smagssag - i sidste ende afhænger dette valg af personlige præferencer
Klatreskoens anatomi

Snøring

Snøring gør, at skoene sidder mere præcist og kan også justeres, hvis du fx ønsker dem midlertidigt strammere i tæerne eller strammere hæl. Hvis du klatrer multipitch og bruger hele dage i skoene, tilføjer snørebåndet muligheden for at variere pasformen fra gang til gang for at undgå kramper og udsatte trykpunkter.

Velcrolukning

Velcrolukning er derimod ofte favoritskoen til bouldere og sportsklatrere, en populær kombination mellem tøflen og snøreskoen - nemme at trække af og på men samtidig forholdsvis stabile og tæt pasform omkring foden. Et godt valg, hvis du har meget aggressive sko, som du ikke bryder dig om at have på når du hviler dig, eller når du skiftevis klatrer, skiftevis står på jorden og sikrer din klatrekammerat.

Tøffelmodel

Bruges i speedclimbing hvor man kun tager skoene på i 5-30 sekunders brug ad gangen, og så straks tager dem af igen.


Syning

  • Maskinsyede sko er overkommelige i pris, men har sømme i tåpanelet, der ikke kan strækkes eller formes
  • Håndsyede sko er dyrere, men har sømløse tåpaneler, der er formet og strakt til din tå for højere ydeevne
Klatreskoens anatomi

Sømmene på indersiden af skoen er noget, som erfarne klatrere ofte kigger efter som det første når de tester en ny sko. En sko med sømløst tåpanel gør, at materialet frit kan formes og strækkes efter din storetå, hvilket er af stor betydning, fordi det er her, du vil have al den kraft og præcision, når du klatrer. Sko med en søm, der skærer gennem tåpanelet, tillader ikke den samme justering, fordi tekstilmaterialet kan være lige så strækbart, som du vil - men det er sømmens tråd ikke. Den vil hverken strække sig eller formes efter din tå.

Hvorfor er alle klatresko så ikke lavet med et sømløst tåpanel? Det simple svar på det spørgsmål er: for prisens skyld. Sko med sømløse tåpaneler skal syes i hånden af kompetente, erfarne syersker efter en mere kompliceret og tidskrævende designskabelon, som er dyr. Hvis virksomheder ønsker at tilbyde prisvenlige klatresko gennem maskinfremstilling, skal de holde sig til et simpelt sydesign. Når det kommer til sømme, skal du afveje prisen mod ydeevnen og tage stilling til, hvor vigtigt dette er for netop din klatring og pengepung.

Social Media

Copyright © campz.dk – Alle rettigheder forbeholdes