Kategorier
 

Materialeguide til udendørsudstyr

Fordele, funktioner og plejeinstruktioner

Materialeguide til udendørsudstyr

Mængden af forskellige materialer og teknologier brugt til udendørsgear og udstyr vokser konstant, hvilket kan gøre det overvældende at skulle træffe en beslutning. Hvordan ved du, hvilket materiale, der egner sig bedst til regnfulde og udfordrende vejrforhold eller til store mængder af sved? For at hjælpe dig med at finde det rette udstyr til forskellige vejrforhold og situationer, introducerer vi dig for et par termer og materialer, du ofte støder på, når du skal vælge udendørsgear.  Vi hjælper dig med at finde frem til, hvad der gør et materiale specielt, og hvad der er dets fordele og funktioner.

Vi fortæller dig også, hvordan du bedst muligt kan pleje dit valgte materiale, for på den vis at forlænge dets holdbarhed. Kast et blik på listen over materialer, og find et materiale til udendørsudstyr, der stemmer overens med dine behov!

Forskellige materialer

Coolmax
Softshell
SympaTex
Lyocell

Isotex
HyVent
Polyester
Gore-Tex

Coolmax

Hvad er Coolmax®?

Coolmax® er et registreret varemærke fra ADVANSA, der er Europas førende producent af polyesterprodukter. Coolmax® er unikt sammenlignet med andre typer polyesterfibre: Dets fibre har op til 25% bredere overfladeområde end normale fibre. Dets fiberstruktur producerer en kapillærvirkning, der fjerner sved fra huden hurtigere og bedre end de fleste polyesterfibre.

Fiberens kapillærkarakter har en absorberende effekt: Det absorberer effektivt fugt fra huden. ADVANSA har udviklet Coolmax® til at virke på tre forskellige niveauer, og hvert niveau tjener sit specifikke formål:

– Coolmax® Everyday
– Coolmax® Active
– Coolmax® Extreme Performance

Undertrøje fra UYN

Undertrøje til damer fra UYN

Løbetrøje fra Zone3

Løbetrøje til herrer fra Zone3

Coolmax® – Funktioner

Coolmax®-systemet er åndbart og tørrer hurtigt. Disse unikke fibre transporterer fugt væk fra kroppen og op til stoffets overflade. Sved fordamper, og stoffet tørrer hurtigt.

Coolmax® – Nøglefunktioner:

– Holder din hud kølig og tør og sørger for, at du føler dig tilpas
– Transporterer hurtigt fugt væk fra huden
– Tørrer hurtigt
– Blødt, let, åndbart
– Kan maskinvaskes

Coolmax® – Plejeinstruktioner:

Coolmax®-tøj er nemt at rengøre og vaske. Du kan vaske tøjet i vaskemaskine og endda putte det i tørretumbleren. Dog er det sjældent nødvendigt at tørre Coolmax®-tøj, da det næsten er tørt, når du tager det ud af vaskemaskinen takket være de unikke tekniske funktioner. Noget Coolmax®-tøj kræver speciel pleje – ikke på grund af materialet, men på grund af designet. Derfor anbefales det grundigt at læse beklædningsdelens pleje- og vaskeinstruktion.

Softshell

Hvad er Softshell?

Softshell er faktisk ikke et materiale. Det er et generisk navn for bestemte typer sportstekstiler. Softshell-tekstiler består som regel af 2 til 4 lag stof. Selvom det er uvist, hvem der fandt på “Softshell”-navnet, ved man, at begrebet opstod i slutningen af 90’erne. Lignende elastisk materiale eksisterede før, men blev solgt under et andet navn. I dag er softshelljakker et godt, sporty alternativ til traditionelle vind- og regnjakke (hardshelljakker).

Softshell – Funktioner

Softshelljakker er meget alsidige. Det er 100% den rigtige løsning til 85% af udendørs- og naturaktiviteter. Softshelljakker er:

– Funktionelle
– Komfortable
– Moderigtige
– Alsidige
– Åndbare
– Vindtætte
– Vandafvisende

Softshell-tøj er vandafvisende, men ved store mængder af regn har du muligvis brug for at kombinere din jakke med en paraply. Ved meget kolde temperaturer kan du kombinere med lag af termisk undertøj under jakken, for på den vis at holde på varmen. Men eftersom udendørssport som regel udøves under fornuftige temperaturer, er en softshelljakke ofte alt, hvad du har brug for.

Softshelljakke fra Rab

Softshelljakke til herrer fra Rab

Softshellbukser fra Haglöfs

Softshellbukser til damer fra Haglöfs

Softshell – Plejeinstruktioner

Vask din softshelljakke regelmæssigt. Sved indeholder salt, og selvom fugten fordamper fra dit tøj, forbliver saltet i fibrene. Brug vandopløseligt vaskemiddel, og drop skyldemiddel. Vask dit softshelltøj ved lave temperaturer, og benyt et blidt vaskeprogram, der ikke inkluderer hård centrifugering. Du kan nemt tørre din jakke udenfor på et tørrestativ, men har du travlt, kan du også bruge en tørretumbler med et program af maksimum 15 minutter. Brug den laveste temperatur. Normalt er det ikke nødvendigt at stryge din softshelljakke, men er der behov for det, bør du bruge den lavest mulige varme. Efter at have vasket dit softshelltøj, bør tekstilerne imprægneres med spray. Det anbefales at tilføre spray til jakkens overflade under åben himmel.

SympaTex

Hvad er en SympaTex?

SympaTex-membranen er et ca. 5-25 mm tykt laminat, der kan relatere til en bred vifte af materialer og tekstiler med det formål at beskytte disse materialer fra fugt. SympaTex er et registreret varemærke fra SympaTex Technologies GmbH. Modsat GORE-TEX indeholder dette materiale ikke mikroporer. I stedet indeholder det copolymer, der er lavet af hydrofobpolyester og hydrofilpolyæter.

Takket være hydrofile (vandabsorberende) komponenter, absorberer SympaTex fugt fra huden og udsender det via fordampning. Jo større forskellen er på temperatur og fugt mellem den indre og ydre side af materialet, des mere effektiv er fugtoverførelsen. Det betyder, at membranens effektivitet tilpasses situationen: Jo mere du sveder, jo mere fugt ledes væk fra din hud.

SympaTex-membranen er lavet af polyæterester, der er en sammensætning af polyester og polyætermolekyler. Det er derfor fuldt ud miljø- og hudvenligt. Modsat andre lignende materialer, er SympaTex-laminatet fri for PTFE (polytetrafluoroethylene), der potentielt kan frigive miljøskadelige komponenter ud i atmosfæren under fremstilling og forbrænding.

PTFE har stigende været kritiseret de seneste år. Ligeså har fluorsammensætninger brugt til at fremstille PTFE. Begge dele mistænkes for at være skadelige for helbredet. Under nedbrydning og forbrænding af PTFE, er der altid en risiko for, at PFC (perfluorerede og polyfluorede sammensætninger) vil frigøres i miljøet og akkumulere i naturen på grund af den lange halveringstid.

Vandresko fra VAUDE

Vandresko til herrer fra VAUDE

Vinterjakke fra Mammut

Vinterjakke til damer fra Mammut

SympaTex – Funktioner

SympaTex lader vanddamp passere gennem sig, men materialet har en vandresistent skal. Det betyder, at SympaTex-tøj forbliver vandafvisende, men samtidig er fantastisk åndbart. Åndbarhed opretholdes, selvom beklædningsdelen er beskidt: Materialet har ikke porer eller hulrum, der kan tilstoppes. SympaTex er et af de tyndeste materialer i verden med en forlængelse på ca. 300%, hvilket giver store mængder af fri bevægelighed. Oveni det er materialet miljøvenligt, 100% nedbrydeligt og ekstremt komfortabelt mod huden.

SympaTex – Plejeinstruktioner

SympaTex-tøj er nemt at pleje. Materialet har ikke porer eller hulrum, som kan tilstoppes med snavs eller sved. For det første betyder det, at du ikke behøver at vaske SympaTex-tøj hver gang, du har brugt det.

For det andet kan tøjet maskinvaskes på sikker vis, da rester fra vaskepulver ikke ophober sig i tekstilet. Du kan vaske dit tøj, uden at skulle bekymre dig for du bevarer tøjets funktion 100%. For at være på den sikre side, bør du alligevel læse vaskeinstruktionen. Afhængig af designet kan vaskeinstruktioner variere.

Lyocell

Hvad er lyocell?

Lyocell er en industrielt fremstillet fiber, der er lavet af cellulose gennem brug af en direkte opløsende proces. Fiberens grundlæggende materiale består af asiatisk eukalyptustræ, der er produceret på bæredygtig vis og er nedbrydeligt. Fiberen bruges for det meste i tekstilindustrien, hvor den anvendes til at lave denimstoffer, trøjer og funktionelle tekstiler.

Lyocell-fibre er fremstillet af Lenzing AG og tilbydes og sælges under navnet Tencel. Tencel-fibre tilbydes i forskellige styrker. Fiberen varierer fra de fineste mikrofibre (med 0.9 dtex, 0.9 gram per 10.000 m trådlængde) til grove fibre (med 15 dtex). Tencel fibrilleres ofte (trævles og grundes). Takket være denne proces har materialet en super blød overflade.

Pullover fra VAUDE

Pullover til damer fra VAUDE

Langærmet skjorte fra Schöffel

Langærmet skjorte til herrer fra Schöffel

Lyocell – Funktioner

Tencel-stoffet har en usædvanlig blød overflade og føles næsten som silke. Det har samme egenskaber som fåreuld, men det køler på samme vis som hør. Tencel fjerner 50% mere fugt fra huden end bomuld og lader det fordampe langt hurtigere ud i atmosfæren. Den funktion gør Tencel-stoffet ekstremt modstandsdygtigt i forhold til mider, møl og bakterier. Det er også modstandsdygtigt over for mug og ubehagelige lugte. Tencel-stoffet er et ideelt valg for aktive personer med allergier. Materialet er også langtidsholdbart.

Lyocell – Plejeinstruktioner

Lyocell kan maskinvaskes og tørretumbles. Læs og følg dog altid vaskeinstruktionerne, der følger med beklædningsdelen.

Isotex

Hvad er Isotex?

Isotex er et vandtæt materiale udviklet af Regatta Great Outdoors. Det er tilgængeligt i flere versioner såsom Isotex5000, Isotex 500 Stretch og Isotex 20000 XPT. Isotex bruges for det meste til udendørstøj, men anvendes også regelmæssigt i fremstillingen af sko.

Regnjakke fra Regatta

Regnjakke til piger fra Regatta

 

Regnjakke fra Regatta

Regnjakke til herrer fra Regatta

Isotex – Funktioner

Isotex er vandresistent, åndbart og med en vindtæt membran: De forskellige versioner af Isotex varierer hovedsageligt i vandmodstanden: Isotex 20000 XPT er vandresistent op til 20.000 mm vandsøjle, og Isotex 5000 kan modstå op til 5.000 mm vandsøjle. Begge membraner er lavet af Active Fit Stretch-tråd, der øger komfort og mobilitet. Hydrofilt-stof sørger hurtigt for at lede fugt væk fra huden, og begge Isotex-versioner er vindtætte.

Isotex – Plejeinstruktioner

Når du vasker Isotex-tøj, bør du altid huske på at følge vaskeinstruktionerne, som kan findes på beklædningsdelen. Stort set alle sportstøjvaskemidler beregnet til vandresistent udendørstøj kan også bruges til Isotex-tøj. Normalt vaskepulver og skyldemiddel bør ikke bruges til at vaske Isotex-tøj. Partiklerne i denne form for vaskepulver forbliver ofte i stoffet i form af rester og giver begrænset åndbarhed for materialet. Isotex-beklædningsdele har typisk tre års garanti på vind- og vandmodstand samt åndbarhed, men delens ydre flade skal imprægneres igen efter hver vask for på den vis at bevare beskyttelsen.

HyVent

Hvad er Hyvent?

HyVent er en teknologi fra The North Face udendørstøj fremstilling. Det er et overflademateriale, der hovedsageligt bruges i forskellige skalbeklædningsdele. HyVent er et polyurethan, der består af tre lag, hvert med forskellige porer:

– Lag 1: Mikroporer fanger vandmolekyler og lader vanddamp igennem
– Lag 2: Store porer skaber åndbarhed
– Lag 3: Beskytter de andre lags porer og sikrer langsigtet vandresistens

HyVent fås i to forskellige versioner: HyVent Alpha og HyVent 2.5L. Disse to versioner adskiller sig primært i deres vandsøjleværdi. Mere specifikt har HyVent 2.5L en mikrogrid i stedet for det tredje lag, hvilket forhindrer stoffet i at klæbe til fugtig hud. Det gør foring af tøjet unødvendigt. HyVent 2.5L er mere åndbart end HyVent Alpha og fylder mindre, når det pakkes sammen. Efter 20 vaske vil stoffet modstå en 25.000 mm vandsøjle i stedet for 30.000 mm. 25.000 mm betegnes stadig som fremragende vandresistens.

Regnjakke fra The North Face

Regnjakke til damer fra The North Face

Dobbeltjakke fra The North Face

Dobbeltjakke til herrer fra The North Face

HyVent – Funktioner

HyVent er et vandtæt og åndbart stof udviklet af The North Face. Det tillader vanddamp at forlade huden. Det har en damp-permeabilitet på 650 gr / m² / 24 h (tilsvarende GORE-TEX Classic), og efter 20 vaske er vandresistensen 25.000 mm (HyVent 2.5L, højre) og 30.000 mm (HyVent Alpha, venstre). HyVent 2.5L er en anelse mere komfortabelt mod huden takket være mikrostoffet.

HyVent – Plejeinstruktioner

North Face HyVent-beklædningsdele kan maskinvaskes på normal vis (ved maksimum 40° C). Du bør dog bruge et specielt vaskemiddel til vandresistente beklædningsdele og lavest mulige hastighed ved centrifugering. Skyl North Face HyVent igennem to gange for at sikre dig, at alle rester er vasket ud. Tøjet kan tørretumbles på lav varme. Undgå at bruge blegemidler og skyllemiddel. Læs altid vaskeinstruktionen på din beklædningsdel.

Polyester

Hvad er Polyester?

Kemisk set er polyester en polymer med en esterbinding i rygraden. Generelt er polyester et alsidigt industrielt plastik/råmateriale. Den mest velkendte brug af polyester er formentlig PET-flasken (polyethylene terephthalate). Polyester produceres også i syntetiske fibre og bruges i tekstilindustrien. Polyesterfibre er en af verdens mest kendte syntetiske fibre og har været brugt i tøj siden 1947. Ofte bliver polyester brugt i blanding med andre råmaterialer, såsom bomuld eller ren uld. Kombinationen af 55% polyester og 45% uld kaldes en “klassisk blanding”. Fibrene kan være runde, ovale eller kantede i et tværsnit, og fibrenes overflade kan være enten matte, blanke eller glitrende.

Hybridjakke fra The North Face

Hybridjakke til herrer fra SALEWA

Sovepose fra Grüezi-Bag

Sovepose fra Grüezi-Bag

Polyester – Funktioner

Nøglefunktionerne for polyester er:

– Fremragende let og vandresistent
– Fin tekstur (tre gange finere end silke)
– Næsten ikke strækbart
– Absorberer meget lidt vand. Det holder polyestertøj tørt længe
– Krøller ikke, bevarer dets form
– Nemt at rengøre

Polyester bruges også til at lave telte, markiser, soveposeforinger og mange andre produkter.

Polyester – Plejeinstruktioner

Polyester er utroligt nemt at pleje. Tøj kan nemt vaskes (ved 40-60 ° C). På grund af blandingen af fibre er det dog vigtigt at læse plejeinstruktionerne for beklædningsdelen inden første vask.

Gore-Tex

Hvad er Gore-Tex?

Gore-Tex er oprindeligt et registreret varemærke fra W.L. Gore & Accosiates. Fremstillingen af materialet begyndte i 1976. Det er et mikro-porøst materiale lavet af PTFE (polytetrafluoroethylene). Gore-Tex-materiale indeholder millioner af bitte små mikroporer og er oprindeligt udviklet til astronauter. Det er et separat lag laminerede materiale, der tilføjes tøjet med det formål at beskytte det. Gore-Tex bruges normalt i tøj- og skoindustrien, da det er et meget alsidigt materiale, der er nemt at anvende.

Gore-Tex Active Shell og Gore-Tex Pro Shell fås i to forskellige former –udviklet til at tjene hvert sit formål. Active Shell er specielt designet til aktive personer. Det er en vandresistent mulighed, der fortsat er åndbar. Pro Shell er skabt til mere krævende formål og bruges til at fremstille holdbare tekniske skalbeklædningsdele.

Løbejakke fra GORE WEAR

Løbejakke til damer fra GORE WEAR

Løbesko fra adidas TERREX

Løbesko til herrer fra adidas TERREX

Gore-Tex – Funktioner

Gore-Tex lader små vanddampmolekyler passere igennem, men dets porer er så små, at vandmolekyler ikke kan trænge igennem.

Gore-Tex-tekstilernes struktur består som regel af fem lag, men strukturen af porenetværket sørger for, at selvom det holder vand, er det også åndbart. Dets ydre lag er vandafvisende, men på samme tid åndbart. Det andet lag er et beskyttende lag, mens det tredje lag er et vandresistent Gore-Tex-lag med endnu et beskyttende lag og et indvendigt blødt foret lag.

Regnvand når hele vejen til det tredje lag, som derefter forhindrer det i at passere til det inderste lag. Alle lag er designet til at være åndbare, og det inderste lag er designet til at absorbere fugt fra huden og lede det gennem alle lag.

Nøglefunktioner ved Gore-Tex er:

– Vandresistent
– Vindtæt
– Åndbart
– Let og kompakt
– Modstandsdygtigt og holdbart

Gore-Tex – Plejeinstruktioner

Gore-Tex-produkter er nemme at pleje. De kan grundlæggende vaskes med ethvert vaskepulver ved brug af et blidt vaskeprogram. Du bør dog undgå at bruge skyllemiddel.

Rutinemæssig pleje, der indebærer vask, tørring og brug af en beskyttende imprægneringsspray eller lignende produkt, sikrer fremragende performance og forlænger tøjets levetid. Husk, at du altid bør læse producentens vaske- og plejeinstruktioner.