CAMPZ - Camping & outdoorshop
Find campingudstyr til stik ture i det fri

OUTDOOR LEKSIKON

På denne side finder du alle de vigtige termer, som omhandler outdoor temaet! Mangler du et vigtigt begreb? Så skriv til os på service@campz.dk Mange tak, dit CAMPZ team!

A-Z

 • A
 • B
 • C
 • D
 • E
 • F
 • G
 • H
 • I
 • J
 • K
 • L
 • M
 • N
 • O
 • P
 • Q
 • R
 • S
 • T
 • U
 • V
 • W
 • X
 • Y
 • Z
A

Aegis Microbe Shield

Aegis Microbe Shield er et fyld-materiale, som på grund af sin polymercoating fremstillet uden kemikalier er med til at dræbe bakterier på tøjet. Dermed forhindres dannelsen af ubehagelige lugte i strømper, sko eller sportstøj.

Air Mesh

Air Mesh er et stof, som er forsynet med porer, der muliggør en optimal luftcirkulation. Porerne er dog små nok til forhindre optagelse af fugt. Air Mesh bliver især anvendt til polstring af rygsække.

Adapter

I dette tilfælde handler det om en adapter til stikkontakter. Da man ofte har forskellige stikkontakter i forskellige lande, er en adapter nyttig, så man også kan tilkoble sine apparater udenlands.

Advanced Pro

Tekstil med denne betegnelse er ofte vandtæt (vandsøjletryk 25.000 milimeter) samt vindtæt og åndbart.

Apex

Apex er en softshell-serie. Apex I er den lette softshell-variante; Apex II er betydeligt tykkere og stopper næsten fuldstændigt vindchillfaktoren uden gå på kompromis med åndbarheden. Stoffet er elastisk og afgiver meget lidt lyd ved bevægelse

Alpacauld

Alpacauld udvindes ikke underligt fra alpacaer. Alpacaer lever overvejende i Sydamerika og hører under kamelfamilien. De lever i over 4000 meters højde og har derfor en tyk pels som beskyttelse ved kulde temperaturer. Da alpacaer kun kan klippes en gang hvert andet år, er ulden ofte dyrere end fåreuld.

Alpacauld kradser ikke og er sammenlignet med fåreuld lettere og varmere. Dette skyldes for det første, at alpakauldets fibre er tyndere og for det andet, at fibrene inden i er hule. Dette betyder, at ulden isolerer og regulerer temperaturen bedre.

B

Bambus

Bambus er ikke et naturfiber, men bliver udvundet af cellulosefibrene i en bambus, som er blevet kemisk behandlet. Bambus' typiske egenskaber er, at det er temperaturregulerende og hudvenligt. Derudover falder stoffet meget blødt. En ulempe ved stoffet er, at det tørrer langsommere end andre syntetiske fibre. Men eftersom bambus er et hurtigt voksende råmateriale og desuden kan vokse uden brug af pesticider, vinder bambus som kunstfiber større og større betydning.

Bomuld

Bomuld er det mest udbredte naturfiber i tekstilindustrien. Bomuld giver en behagelig bærekomfort samt en naturlig blød fornemmelse mod huden. Derudover er bomuld også meget populært blandt allergikere.

En ulempe ved bomuld er dens høje absorberingsevne og sin dermed lange fastholdelse af fugt, som kan være meget ubehagelig, hvis man sveder meget.

Backcountry

Backcountry står generelt for områder uden for veje, stier og preparerede pister.

Barometer

Ved hjælp af et barometer kan man måle lufttryk. Enkelte moderne outdoor-ure indeholder et sådant barometer, da det også kan bruges til at forudsige vejret.

Belægning

Producenten har belagt stoffet med en belægning af kunststof. (Polyurethan, silikone, PVC, Acryl, eller lignende). Som regel særger denne belægning for vandtæthed. Belægninger er et billigere alternativ til mambraner, da de ikke er lige så holdbare.

Benzinkomfur

En benzinkoger opvarmer gennem afbrænning af benzin. Alt efter opholdsted og rejsetype kan en benzinkomfur være bedre egnet end en gaskomfur eller et multibrændere.

Benzinlampe

En benzinlampe er en bærbar lampe, der brænder ved hjælp af benzin.

Benzinkomfur

En benzinkoger opvarmer gennem afbrænning af benzin. Alt efter opholdsted og rejsetype kan en benzinkomfur være bedre egnet end en gaskomfur eller et multibrændere.

Biwak

En Biwak er en lejr i det fri. Ses i forhold til outdoor typisk i forbindelse med overnatning i marken, skoven eller i bjergene kun udstyret med det højest nødvendige.

Boulding

Boulding betegner det at klatre uden klatreline- og bælte. Her klatrer man højt op, men forbliver i et lag, man kan springe fra. Boulding kan praktiseres både i det fri samt i haller. Ofte anvendes bouldermåtter under området, hvorpå der klatres.

Bæreevne

Er et mål for dun og andre polstringsstoffer, som angiver hvilken volumen, en given masse indtager efter kompression.

C

Cocona®

Cocona® er et stof med indvævede aktive kulpartikler, som udvindes af skallen fra en kokosnød. Derved fremstilles der en naturlig UV-beskyttelse, fugt transporteres væk, og der genereres der en behagelig duft.

Coolmax®

Coolmax® er et anbefalet mærke af firmaet ADVANSA, der er førene i Europa inden for fremstilling af polyester. Særligt ved Coolmax® er det, at overfladen er op til 25% større end ved normale fibre, og sved og fugt ledes derfor hurtigere og bedre fra kroppen. Fibrenes kapillær-agtige egenskaber skaber en såkaldt væge-effekt, som altså sørger for denne hurtige og effektive afledning af fugt fra inder- til yderside. ADVANSA har udviklet tre forskellige ydelsesniveauer inden for Coolmax®, som hver især tjener bestemte formål.

 • Coolmax® Everyday
 • Coolmax® Active
 • Coolmax® Extreme Performance

Cuin

Cuin er måleenheden for den kvantitative inddeling af dun. Cuin står for cubic inches og beskriver forholdet mellem vægt og rum. For at måle kvaliteten af dunene bliver de lagt i en cylinder og tynget med vægte. Jo bedre kvalitet dunene er, desto bedre holder de vægtene oppe, og falder altså dermed sværere sammen.

Climatex

Climatex-belægningen er en åndbar standard-regnbeskyttelse.

Cuin

Cuin ist die Maßeinheit zur qualitativen Einteilung von Daune. Cuin steht für cubic inches und beschreibt ein Verhältnis von Gewicht und Raum. Um die Qualität von Daune zu messen wird sie in einen Zylinder gelegt und mit Gewichten beschwert. Umso hochwertiger die Daune ist, desto mehr strotzt sie dem Gewicht, und fällt auf Grund ihrer höheren Bauschkraft weniger schnell zusammmen.

Cordura

Er et ekstremt slidstærkt nylonmateriale, (Polyamid) og anvendes særligt der, hvor holdbarhed er i højsædet. Cordure er mere elastisk og tilbyder derfor høj bevægelsesfrihed.

Crampons

Crampond er beslag af metal, som bruges på skiture, så man lettere kommer igennem meget ujævn sne.

D

Daypack

En daypack er en rygsæk, som grundet dens størrelse kan indeholde det nødvendige udstyr til en dagsudflugt

Denier

Måleenhed for mål af 9000 meter langt garn. Ved en 10-denier vævning som Pertex Quantum GL vejer ni kilometer garn Maßeinheit für das Gewicht eines Garns von 9000 Meter Länge. Bei einem 10-Denier-Gewebe wie Pertex Quantum GL wiegen neun Kilometer Garn rekordsættende ti gram. zehn Gramm. Ellers forarbejdes oftest stof med 20 og 20 denier.

Dobbeltjakke

Dobbeltjakker fungerer efter løgprincippet og ses ofte som en varmende fleecejakke med en vand- og vindæt overtræksjakke.

Dobbeltsovepose

En dobbeltsovepose er en stor sovepose med plads til to personer.

Dobbeltåre

En doppeltåre bruges til padling i kajak. Den består af et skaft, på hvilket begge ender er udformet som årer.

Driclime

Driclime er et meget let materiale, som er vindtæt og let at folde sammen. Det sørger for en hurtig transport af fugt fra huden. Fugtigheden absorberes ikke, men sendes direkte videre til næste lag.

DWR

Engelsk forkortelse (durable water repellent) for vandafvisende udstyr, altså imprægnering af et materiale.

Dyneema

Dyneema er en hollands kemikoncern, der producerer fibre til fremstilling af klatreseler og katrebælter.

DermizaxTM

DermizaxTM kendetegnes ved sin ekstremt gode åndbarhed, men er samtidigt vand- og vindtæt. Derved er materialets regulerende virkning baseret på princippet om molekylær bevægelse: Vanddampmolekyler bliver optaget på indersiden af tøjet og transporteres derefter ud. En anden særlig egenskab ved DermizaxTM er, at det 100% genanvendeligt. Siden november i vintersæsonen 2012/13 findes der bearbejdede Demizax NX membraner som er op til 200% mere elastiske og har betydelig mere åndbarhed end tidligere membraner.

Dun

Dun - eller underfjer - er fjer med meget korte stængler og lange bløde "hår". På levende fugle fungerer dunene som isolation. Ved bevægelse bliver de små hår negativt ladet og frastøder dermed hinanden. derigennem opstår det isolerende luftpolster.

Dun anvendes hyppigst til soveposer og jakker og stammer som regel fra ænder eller gæs. Alt afhængigt af fugleart- og alder er der store vægtforskelle på dunene. Ved gåsedun kan et kilo indeholde 250 000 til 400 000 dun. De fineste dun kommer fra den såkaldte edderfugl. Ved denne andefugl kræves der mellem 500 000 og 1 mio dun pr kilo.

Dun besidder en høj grad af elasticitet. Dette kan let testes, hvis man trykker fjerene sammen. Så snart man giver slip, finder de deres oprindelige form. Dette gør, at produkter foret med dun let kan komprimeres og medbringes på diverse ture. Grundet duns tredimensionale form er der små luftbobler i fyldet, som bidrager til en meget god varmeisolering. Dun er dermed den perfekte foring på kolde dage.

E

Ekspress-Sæt

Et ekspres-sæt er en sikkerhedsforanstaltning beregning til klatring. Det består af to karabinhager, der , ist ein Sicherungsmittel beim Klettern. Es besteht aus 2 Karabinern, der er syet sammen med en båndslynge.

Energibar

En energibar er en bar, der grundet sine indholdsstoffer har en opkvikkende virkning på kroppen og som indtages under sport, der kræver høj udholdenhed.

Energidrik

En energidrik er en drik, der grundet sine indholdsstoffer har en opkvikkende virkning på kroppen og som indtages under sport, der kræver høj udholdenhed.

eVent-Membran

Membran-stof med eVENT-Technologie hører til de mest åndbare på markedet. eVENT-membranens grundlag er PTFE (Teflon). Gennem en særlig indersidebehandling opstår en struktur med meget åbne porer, hvorigennem sved straks transporteres væk.

F

Fauna

Fauna er et begreb, der omfatter alle dele af dyreriget.

Fleece

Fleece er i bund og grund bare den engelske betegnelse for et velourstof. I forhold til de fleste andre stoffer er fleece ikke et væv-stof, men en såkaldt maskevare. Ved fremstillingen bliver der dannet nogle små plyshanke, som senere bliver skåret op. Fleece laves altså af syntetisk uld, hvis grundstof selv er polyester.

I modsætning til uld er fleece meget let, holder godt på varmen og har en lang levetid. Det har desuden et vandafvisende lag og tørrer derfor meget hurtigt. Derudover føles det yderst behageligt på huden. En ulempe ved fleece i forhold til uld er dets følsomhed overfor varme og ild. Fleece er kun med en supplerende membran vind- og vandtæt.

Vil man have glæde af sin fleecetrøje længe, og ønsker man at bevare den bløde overflade, bør man følge et par regler i forhold til vask. Før det første hjælper det at vende fleecetrøjen på vrangen og lægge den sådan i vaskemaskinen. Man bør anvende et finvaskemiddel og ikke vaske varmere end ved 30 grader. Da fleece tørrer meegt hurtigt, anbefales det at slynge tøjet, så små knudeansamlinger bedst muligt undgås. Disse er dog typisk for fleece og kan ikke afværges fuldstændigt, men betyder også kun noget i forhold til optikken og ikke i forhold til materialets funktionsdygtighed.

Flora

Flora er et begreb, der omfatter alle dele af planteriget.

Foldebåd

En foldebåd er egentlig en kano- eller kajaklignende båd, der kan slås sammen. Derigennem lader den sig let transportere og slås op på stedet.

Foothook

Foothook er en klatreteknik, som aflaster armene.

Friends

Friends er en sikkerhedsforanstaltning, der ved klatring bruges til at anbringe et fixpunkt. Ved hjælp af en klemmemekanisme kan den placeres i spalter og sprækker og derefter fjernes igen.

Funktion

Er et blandingstekstil bestående af Polyester (65%) og bomuld (25%) med Polyuerthan-belægning.

Funktionstekstiler

Funktionstekstiler er fremstillet i materieler, der tørrer hurtigt. Det er derigennem særligt egnet til sportslige aktiviteter.

Falke Athletic Cool og Comfort Cool

Begge betegnelser Athletic Cool og Comfort Cool står for ekstrem tyndt sportsundertøj fra Falke, som sørger for en meget god fugttransport.

Forskellen på de to produkter er formen, hvor Athletic Cool er lidt strammere og tilmed har en muskelunderstøttende funktion.

G

Gamasher

Gamasher trækkes over skoen og den nederste del af buksen for at forhindre indtrængen af sne og vand.

Gaskomfur

Et gaskomfur drives med en gaspatron, og er dermed i modsætning til benzinkomfuret lugtneutral. Anskaffelse af den rigtige gaspatron kan dog være vanskeligere end at anskaffe sig benzin.

Gear Loft

Er et lille net foroven i inderteltet. Her kan man med fordel opbevare små genstande såsom nøgler, pung eller solbriller.

Geocaching

Ved hjælp af en GPS søger man det ene koordidat efetr det andet ud. Geocaching vinder hele tiden flere og flere fans.

Gletscherbrille

Til vandringer i sne og is anbefales specielle briller, som beskytter øjnene mod solstrålernes stærke refleksion. Gletschebriller egner sig her særligt godt, idet de også er tætte i siderne.

GPS

GPS står for 'global positioning system' og er et digitalt apaprat, der bruges til at fastlægge præcise koordinater.

G-1000

G-1000 er et materiale udviklet af Fjällräven, som er yderst robust og som let tilpasser sig kropsformen.

En meget tæt vævning af stoffet sørger for dens vind- og vandafvisende egenskaber og gør det samtidigt åndbart og hurtigt tørrende. Materialet er derudover imprægneret med grønlandsvoks, som giver yderligere beskyttelse. En yderligere egenskab er beskyttelsen mod solstråler og mod insektbid.

GORE-TEX®

GORE-TEX er en producent som har specialiseret sig inden for fremstilling af vandtætte tekstiler. Siden 1969 hvor den amerikanske kemiker Gore igennem en speciel bearbejdning af polytetrafluorethylen udviklede den første vandtætte membran, har GORE TEX fremstillet en hel serie med forskellige stoffer:

 • GORE TEX Active Shell (3 lags, yderst åndbar, absolut vand- og vindtæt). Især egnet til fysisk aktivitet.
 • GORE TEX Paclite Shell (ekstrem åndbar, absolut vand- og vindtæt, meget let, lille pakkevolumen). Især egnet, hvis der kræves minimal vægt.
 • GORE TEX Performance Shell (2 eller 3 lags, absolut vand- og vindtæt). Yderst fleksibel og universel anvendelig.
 • GORE TEX Pro Shell (ekstrem åndbar, absolut vand- og vindtæt, meget robust). Især egnet til brug under ekstreme vejrforhold.
 • GORE TEX Soft Shell (åndbar, vandafvisende, vindtæt, meget blød og behagelig)
 • GORE TEX WINDSTOPPER (yderst åndbar, vedvarende vindtæt). Især egnet til sport i blæsende vejr.

Grønlandsvoks/ Greenland Wax

Grønlandsvoks blev udviklet af Fjällräven og bliver brugt til imprægnering af tekstiler.

Det kan alt efter vejrbetingelserne let anvendes på tøjet og lige så let vaskes af igen. Grønlandsvoks er et rent naturprodukt, som er fremstillet af paraffin og bivoks.

H

Hamp

Hamp-stoffet fremstilles af de allerfineste plantefibre, og er derved et rent naturprodukt. Hampen er egentlig et fiberbundt, hvori de enkelte fibre har små hulrør. De ældste fund inden for anvendelsen af hamp stammer helt tilbage fra 2800 f.Kr. i Kina. I Europa var hamp seenst i 3. århundrede f.Kr. kendt og indtil de 19. århundrede et af de vigtigste råstoffer udover hør, brændenælde og uld. Trods en stærk tilbagegang i anvendelsen af hamp i det 20. århundrede har stoffet ca. siden 1990 dog fundet vej tilbage.

I forholdt til andre naturfibre såsom hør og bomuld er hamp meget finere. Derudover er det også ekstremt modstandsdygtigt og høje temperaturer er intet problem. Disse egenskaber går hamp til et velegnet materiale til fremstilling af tøj, som skal holde til meget. Tøj fremstillet af hamp er meget blødt og behageligt på huden og tilbyder også en naturlig UV-beskyttelse.

Ved pleje og vask af hamp bør man være en smule forsigtig, da vævningerne ved forkert behandling let kan blive ødelagt. Dette skyldes den beskrevne hulstruktur. Ved vask fyldes disse rør med vand og svulmer op, og fedt fra vaskemidler kan trænge ind og blive siddende, også når tøjet er tørt. De dette sprænger rørene og gør vævningen skør, anbefales de kun at bruge flydende vaskemiddel, der ikke indeholder uopløselige fedtstoffer.

Hardshell

Hardschells betegner det yderste lag af en jakke, og yder beskyttelse mod vind og regn.

Hulfiber

Er et cylinderformet fiber med et eller flere hulrum. Nogle producenter bruger hulfiber til opfyldning af soveposer.

Hybrid

Hybridjakker er en blanding af softshell og vandtæt materiale.

Hyttesovepose

En hyttesovepose er en meget tynd og ofte meget let sovepose.Den bruges ved overnatning i hytter, hvor kun dyner uden betræk er til rådighed for en bedre hygiejne.

Højdemåler

Måler det aktuelle lufttryk i den højde, man befinder sig i (se også barometer).

High Loft

High Loft er en form for tyk fleece, som giver det et plysagtigt udseende.

Ligesom fleece er det hverken vand- eller vindtæt. Vindes gennemtræningen er dog ved high loft endnu mere upræget grundet den plyssede udformning. Ved vindstilhed er det dog meget varmende

Hydratic®

Hydratic® er et produktmateriale fremstillet af Fjällräven, som findes i forskellige former. Alt efter anvendelsesområde bliver det imprægneret med en coating, en membran eller udstyret med et laminat. Materialet forener vand- og vindresistens og anvendes til flere beklædningsdele.

HydraticS® produktsortiment er lavet ud af et støjsvagt materiale og egner sig derfor især til jægere eller dyrefotografer.

Med produktlinjen HydraticQ® bliver der endnu engang lagt vægt på regulering af fugten. Denne version egner sig dermed især til bjerg- eller sneture.

HyVent

HyVent er en teknologi, som anvendes af outdoor-brandet "The Norht Face". Det er en membran, som først og fremmest ses anvendt i forbindelse med hardshells. HyVent består af tre lag, med forskellig porestørrelse:

 • Lag 1: Mikrofiber holder vandmolekyler og lader vanddamp ud
 • Lag 2: Store porrer sørger for åndbarhed
 • Lag 3: Beskytter porerne og garanterer vedvarende vandtæthed.

HyVent er et vandtæt, åndbart og dampgennemtrængeligt stof fra North Face. Det har en lang levetid og har stadig efter 20. vask en vandtæthed på 25 000 - 30 000 mm vandsøjle og en dampgennemtrængelighed på 650 gr/m²/24h (svarer til GORE-TEX Classic).

Hør

Hør er en naturfiber, der fremstilles af hørplantens stængel. Planten tages op med rødder og steges, hvorefter den tørres og forarbejdes til fibre, som kan spinnes til lange tråde på op til 90cm. For at fremstille stof spinnes disse tråde.

Da hørtråd kan spinnes meget tynd, lukker stoffet kun en smule luft ind. Det holder sig derfor længe rent og fri for diverse fnug. Hør tilpasser sig let omgivelserne og kan både virke afkølende samt varmt og tørt. Hør er meget stærkt og robust, men meget lidt elestisk, hvorfor det let krøller.

Hør bør vaskes skånsomt enten i maskine eller i hånden. Undgå at rive i stoffet. Stoffet tåler dog høj vandtemperatur og også strygning, så længe tøjet endnu er vådt.

I

Imprægneringsmiddel

Imprægneringsmiddel kan fås til mange forskellige formål. Til beklædning, telte, sko osv. Ved brug af et sådant middel bliver tekstiler vandtætte og mere robuste.

Indertelt

Mange telte har et indertelt, der kan stå uden det omkransende "hylster". Mellem ydertelt og indertelt bør der altid være et hulrum. Inderteltet er ikke vandtæt. I varme områder kan det være mere behageligt kun at slå inderteltet op.

Inlett

Anvendes til dels sammen med en sovepose Det består af et meget tyndt, blødt materiale og er meget åndbart. Det er oftest fremstillet i silke. Et inlett kan optimere sovekomforten betydeligt, da materialet er ekstra rart mod huden.

Isolering

Isolering betegner evnen til at holde på varmen.

Isøkse

En isøkse er en udstyrsgenstand beregnet til alpine ture. Den tjener ved bjergbestigning som drejeunderstøttelse og hjælper til at klatre i is.

Isotex

Isotex er en membran, der blev udviklet af firmaet Regatta Great Outdoors. Isotex kommer i de mest forskellige udgaver; Isotex 5000, Isotex 500 Stretch og Isotex 20000 XPT. Isotex bruges hovedsageligt til til outdoor-beklædning, men anvendes også mere og mere til fremstilling af sko.

Isotex-membranen er vandtæt, åndbar og vindafvisende. De forskellige varianter adskiller sig i første omgang ved deres grad af vandtæthed: Isotex 20000 XPT modstår en vandsøjeletryk på 20000, mens Isotex 5000 holder stand ved et vandsøjletryk på 5000. Membranerne fremstilles af såkaldt "Active Fit Stretch-garn", som sikrer høj bærekomfort og god bevægelighed. Der findes derudover mere elastiske versioner af de forskellige membraner for endnu mere bevægelseskomfort.

Ved vask af Isotex er det meget vigtigt at mærke sig vaskeanvisningen. Normalvis egner sportsvaskemiddel fremstillet til funktionstøj sig også til Isotex. Almindeligt vaskemiddel og skyllemiddel bør man lade stå i skabet, da dette kan reducere åndbarheden. Der gives som regel tre års garanti på vindtæthed, vandtæthed og åndbarhed på Isotex-produkter - Sørg dog for efter hver vask at imprægnere stoffet på ny.

J
K

Kajak

En kajak er en underart af en kano, som drives fremad ved hjælp af en dobbeltåre.

Kalk

Kalk eller magnesium er et pulver, der bruges til klatring eller boulding. Ved at påføre det på hænderne, tører sved hurtigere, og man har derfor et fastere greb. Magnesium beregnet til klatring indeholder andre stoffer end dem, man typisk ser brugt til gymnastik. Her skal hænderne jo netop glide bedre i ringe og på stænger.

Kano

En kano er et overbegreb, der rummer vandsportsudstyr, der drives frem ved hjælp af en åre.

Karabinhage

En karabinhage er en slags krog med en lås, som fås i mange forskellige modeller.

Klatrebælte

Klatrebæltet er en nødvendig sikkerhedsanordning, som klatreren bærer rundt om kroppen, og danner forbindelsen mellem menneske og klatreline.

Klatrehjelm

En klatrehjelm beskytter hovedet under klatring.

Klemkile

En klemkile er et klatreudstyr, der sørger for mobil sikring af klatreren.

Knæklys

Et knæklys er en stav, der når den knækkes begynder at lyse. Det kan i nødsituationer være praktisk, idet det kan fungere som lyskilde, så man både kan se og blive set.

Kompas

Er et apparat, der viser retningen særligt i forbindelse med kortlæsning.

Kompressionspose

Gør det muligt at opbevare ting ved udnyttelse af mindst mulig plads

Kunstfiber

Kunstfiber er kunstigt fremstillede fibre, der bruges til fremstilling af mange forskellige tekstiler.

L

LED-lampe

LED står for Light Emitting Diode. LED Lamper giver et kraftigt lys og bruger kun lidt strøm.

Lycra

Lycra er et syntetisk fremstillet kunstfiber, der hører under gruppen elastan. Ved fremstilling af tekstiler blandes lycra med et hovedfiber - for eksempel polyamid. Materialet kan dog ikke kun blandes med kunstfibra, men også med ethvert naturfiber. Herved er en andel på blot 2% lycra ofte tilstrækkeligt for at opnå en effekt. Lycra brugtes oprindeligt til fremstilling af gummi, men ses idag ofte anvendt i badetøj, strømper, kompressions- og funtionsundertøj, sko og meget mere.

Lycra anses for sine gode elastiske evner. Det kan strække sig op til syvdobbelt længde og derefter indtage dets omrindelige form. Blandes lycra dermed med andre fibre, forbedres holdbarheden, pasformen, formstabiliteten og bevægelsesfriheden i disse. Deruover krøller materialer, hvori der er indblandet lycra, ikke.

Det frarådes at bruge skullemiddel ved vask samt at vride beklædningsgenstande indeholdende lycra.

Lyocell

Lyocell er et industrielt fremstillet fiber. Grundstoffet er asiatisk eukalyptustræ, som stammer fra bæredygtigt drevne skovarealer, og som er biologisk nedbrydeligt. Fibret ses for det første i tekstilindustrien, hvor det bruges til jeans-stof, bluser og funktionstekstiler.

Lyocell har en usædvanlig glat overflade og føles næsten ligesom silke. Det varmer lige så godt som virgin uld og køler ligesom hør. Det optager 50% mere fugtighed end bomuld og afleder fugten væsentligt hurtigere. Tekstilet er derfor meget resistent over for bakterier og skimmel, da dette simpelthen ikke kan leve uden denne fugtighed. Lyocell egner sig derudover godt til allergikere og er både slidstærkt og holdbart. Lyocell er nemt at vaske og tørre og tåler op til 60 grader. Se dog stadig vaskeetikken på det enkelte stykke tøj.

M

Machete

En machete er en meget stærk kniv med en lang klinge. Den bruges primært til at hakke planter og krat ned.

Magnesium

Magnesium eller kalk er et pulver, der bruges til klatring eller boulding. Ved at påføre det på hænderne, tører sved hurtigere, og man har derfor et fastere greb. Magnesium beregnet til klatring indeholder andre stoffer end dem, man typisk ser brugt til gymnastik. Her skal hænderne jo netop glide bedre i ringe og på stænger.

Membran

En mebran er en slags væg, der adskiller væske og gas. De lader ingen væske ind, men lukker gasser ud. Membraner bruges derfor ofte til outdoor-tøj, for at sikre vandtæthed og åndbarhed. Membraner er et dyrere alternativ til belægninger, hvorfor de også er mere holdbare.

MFS

MFS står for Memory Foam System. Dette er et kunststof, der så at sige har en hukommelse. Det husker - og holder - nemlig formen, når man for eksempel har ligget på det.

MT-vævning

Meget let, slidstærkt og hurtigttørrende vævning af 72% Micropolyamid og 27% bomuld. MT-vævning er vindtæt, føles blød og har en meget høj UV-beskyttelse på hele 40+.

Multibrænder

En multibrænder er et komfur, der kan anvendes ved hjælp af flere forskellige brændselsformer. Disse er oftest dyrerer og større end benzin- og gaskomfurer, da de kræver flere forskellige dele.

Multitool

Et multitool er et værktøj, der indeholder flere forskellige stykker værktøj.

Mumiesovepose

Mumiesoveposer er soveposer, som er formet som mumier. Dette er den varmeste model inden for soveposer.

Merinould

Merino uld udvindes af pelsen fra merino-fårene som hovedsageligt lever i New Zealand, da ulden på fårene, der lever her, er særligt tæt, idet det skal modstå sommetider strengere vejrforhold.

Dyrene kommer oprindeligt fra det nordlige Afrika, og er en fårerace med meget fin uld. Den samlede "uldfrakke" på et får vejer typisk 4kg og 2kg efter rengøring. Nogle får opnår dog en hårpragt på op til 10kg. Uldens positive egenskaber har ført til stigende popularitet, og særligt inden for sports- og outdoor-området sættes der stærkere og stærkere ind.

På grund af fibrenes finhed er ulden særligt behagelig for huden og kradser mindre end almindelig uld. Merinould har dog mange flere gode egenskaber:

 • Det tørrer hurtigt
 • Det er åndbart
 • Det virker antibakterielt og skal derfor kun sjældent vaskes (lugter ikke)
 • Varmer også i våd tilstand
 • Har naturlig lysbeskyttelse
 • Naturligt råstof, der så at sige vokser ud igen

N

Nordic Walking

Nordic Walking ist eine Ausdauersportart, bei der mit Stockeinsatz schnell gelaufen wird.

Neopren

Neopren er et syntetisk gummi som først og fremmest bliver brugt til isolerende sportstøj.

Især skummet neopren egner sig godt til for eksempel dykker- og svømmedragter, da indkapslede luftbobler sørger for en god termisk isoleringsevne.

Nosquito

Nosquito beklædning virker effektivt mod flåter og myg. Det er dokumenteret, at risikoren for myggestik kan reduceres med op til 90%, hvis man bærer tøj lavet af Nosquito.

Materialet udmærker sig desuden ved dets høje solfaktorbeskyttelse (40+), dets gode åndbarhed samt antibakterielle egenskaber.

Nylon

Nylon er firmanavnet på et syntetisk stof fremstillet af polymid og er det ældste kunstig fremstillede garn.

Nylon er ekstremt temperaturbestandigt og bliver først og fremmest anvendt til strømper, regntøj og lignende. Egentlig bruger man til dette en blanding af tekstiler, hvoraf nylon altså kun udgør en vis andel.

O

Outdoorkøkken

Er et samlet begreb for udstyr, der gør det muligt at lave mad i det fri.

P

Pløk

Med pløkker spænder man sit telt fast til jorden. Der findes pløkker i alle mulige forskellige materialer og faconer.

Polarloft

Polarloft er en kunstfiberisolering, som på grund af en kombination af 3D- og mikrofiber sikrer en meget god varmeisolering. Samtidig er det let, har kun en ringe pakkevolumen og tørrer hurtigt.

I modsætning til mange andre tekstiler varmer det endda i fugtig tilstand.

Polartec

Polartec har udviklet en række materialer, der egner sig til forskellig brug.

 • Classic (Fleece) - varmeisolation
 • Power Dry (2 stropper til indvendig og udvendig) - komfort
 • Power Shield (Soft Shell) – beskyttelse
 • Power Shield O2 (Soft Shell) – beskyttelse
 • Power Stretch (elastisk varmende fleece med Lycra) - komfort
 • Thermal Pro – varmeisolation
 • Thermal Pro High Loft – varmeisolation
 • Polarfleece - varmeisolation
 • Windblock (højeste kvalitet og mest behagelige vindtætte fleece) - beskyttelse
 • Wind Pro – beskyttelse
 • Neo Shell (laminat)

Polyester

I den kemiske verden er polyester et polymer med esterforbindelse i hovedkæden. I normalt sprogbrug er polyester et syntetisk stof, som er meget alsidigt i dets anvendelse.

Polyester er et af de mest kendte fibre, som helt siden 1947 har været brugt til beklædning. Polyester blandes ofte med andre råstoffer som for eksempel bomuld. Polysters vigtigste egenskaber er:

 • God lys- og vejrresistens
 • Meget fint (tre gange finere end silke)
 • Meget lidt elastisk
 • Optager kun langsomt vand, således stoffet forbliver tørt længe.
 • Krøller ikke
 • Let at pleje

Inden for outdoor-området anvendes polyester sig udover til tøj også til telte, fortelte, soveposer og meget mere.

Polyester er let at pleje og tåler snildt både 40-60 graders vask. Grundet de mange forskellige blandingsmuligheder bør man dog alitd være opmærksom på vaskeanvisningen på produktet.

Q
R

Ripstop

Ripstop er et stof, der fremstilles ved en speciel væveteknik, hvor der ved hver 5-8 mm bliver flettet en tykkere tråd ind i vævet. Derved får stoffet høj modstandskraft og en box-lignende struktur.

S

Sloper

En Sloper er et klatrebegreb, der beskriver en meget rund "sten" eller andet, der ikke har uregelmæssigheder i form er for eksempel huller, som er lette af gribe fast i.

Spotter

En spotter er en sikkerhedspartner, der tjener som støtte ved boulding på højere niveau. Spotteren skal styre klatrerens fald og dreje denne i opretstående position, således der landes på fødderne.

Silke

I flere tusind år er silke blevet anvendt til fremstilling af tekstiler og har i lang tid været en luksusvare, som kun har været tilgængelig for de rigere lag. I dag kan du finde silke i forholdsvis mange forskellige materialer, der bruges til mange forskellige formål. Silke er et naturfiber, som spinnes af en larve, som lever af bladene fra et hvidt morbær træ. Silken, som er spundet rundt om larven som en puppe, bliver på fabrikker forarbejdet til silke. Silke føles ekstremt behageligt på huden, det er varme- og fugtregulerende og tørrer hurtigt. På grund af sin økologiske forarbejdning er det desuden et miljøvenligt alternativ til mange andre tekstiler.

Softshell

Softshell er egentlig ikke et materiale, men et begreb, der dækker over en bestemt type af funktionstekstiler. For det meste drejer det sig om 2 eller 3 lags laminat. Yderlaget er for det meste meget robust og modstandsdygtigt, hvorimod inderfyldet er blødt og behageligt og sørger for at transportere fugt ud. Alt efter forarbejdning kan softshell være mere eller mindre luftgennemtrængelig. De fleste produkter lavet af softshell er vandafvisende længe, men er dog ikke fuldstændigt vandtætte. Men kan sige om softshell-jakker, at de er:

 • Funktionelle
 • behagelige
 • Moderne
 • Alsidige
 • Åndbare
 • Vindtætte
 • Vandafvisende

Ved stærk regn eller meget lave temperaturer anbefales henholdsvis regnjakke eller ekstra varmebeskyttelse. I langt de fleste tilfælde er en softshelljakke dog tilstrækkelig.

Sympatex

Sympatex er et membran, der fungerer som overtræk eller film til beklædningsdele, og som gør tøj og sko åndbare. dette opnås gennem materialets opbygning, som er en sammenlænkning af polyester og polyethermolekyler.

Filmen optager fugtighed fra kroppen og lukker den ud som vanddamp, således kroppen også holdes tør indefra. Smart er det, at jo større fugtighedsforskellen er på inder- og yderside af materialen, jo større er denne fordampningseffekt. Dette betyder, at materialet tilpasser sig enhver given situation - jo mere man sveder, jo mere fugtighed transporteres væk.

T

Teltline

Teltliner holder telte fast. Særligt i områder med stærk vind eller sågar storm anbefales teltliner. De kan som regel instilles i længden.De fleste telte leveres allerede inklusive teltliner.

Teltunderlag

Et teltunderlag lægges under teltet for at beskytte teltets bund mod sten og eventuel fugt.

Texapore

Texapore er en slidstærk belægning fra Jack Wolfskin: En mikroporøs Polyurethan-belægning lader fugt kommer ud indefra, men lader ikke fugt udefra trænge ind. Det er åndbart, vandtæt og vindtæt.

Thermal R

Nyt kunstfiber fra Marmot fremstillet i genbrugsfibre. Forener høj isolering med fugtighedsbeskyttelse og komprimering.

T-3000 Light og T-3000 Xmore

Begge materialer har en vandtæthed på 8000 – 10 000 mm vandsøjle, hvorved der selv efter hyppig iførelse og vask stadig garanteres vandtæthed.

 • T-3000 Light er mere vanddampgennemtrængelig end T-3000 Xmore og betydeligt lettere og mere sammenfoldelig.
 • T-3000 Xmore derimod er betydelig mere robust og er dermed et mere holdbart materiale.

Terraloft

Terraloft er et spiralformet og dermed et elastisk hulfiber som er blevet udviklet af firmaet Ajungilak specielt til fremstillingen af soveposer. På grund af silikonisering garanteres en langtidsvarende fyldighedsevne. For det meste bliver terraloft blandet med andre fibre og har gode isolerende egenskaber.

Texapore

Texapore er en teknologi, som er blevet udviklet af Jack Wolfskin for at kunne gøre tøj modstandsdygtig under ekstreme vejrforhold. Derfor er materialet vandtæt, åndbart og samtidig vindtæt. Oftest anvendes Jack Wolfskin texapore som 2-lags materiale, hvor der ved en let ru overfladestruktur af materialet taslan opnås et meget slidstærkt tekstil.

U
V

Vandsøjletryk

Vandsøjletryk er en måleenhed til bestemmelse af vandtæthed

Vindtæt

Denne egenskab er praktisk i mange sammenhænge. Her holdes der både på varmen samtidig med, at der beskyttes imod vind. Vindtætte materialer er som regel meget åndbare.

Vibram

Vibram er en italiensk virksomhed, som har specialiseret sig inden for fremstilling af slidstærke såler. Det hele begyndte med en ulykke i 1935, hvor seks bjergbestigere måtte lade livet grundet for dårligt fodtøj. Herefter begyndte italieneren Vitale Bramani at forske i bedre løsninger inden for såler, der egnede sig bedre til det alpine terræn. Vibram startede altså som en sål beregnet til brug i bjerne, men den fandt hurtigt vej ind på markedet for sports- vandre- og vintersko.

Vibramsåler er fremstille af en special gummiblanding, som garanterer et enormt godt greb. Selve sålens udformning er lige så gennemtænkt og tilpasset skoens specifikke brug. Langt de fleste bjerg- vandre- og trekkingsko er i dag udstyret med en vibramsål.

Sålen rengøres let med vand samt ve dat fjerne eventuelle sten, der måtte have sat sig fast, med en spids genstand. Vibramsåler er meget holdbare, men bør det til trods efterses og måske efter megen brug og slid udskiftes med nye såler. Dette bør naturligvis gøres, inden sålen er fuldständig slidt ned - man lader jo i sidste ende heller ikke mønsteret på sine bildæk slide helt ned, inden man skifter til nye.

Vinylon

Vinylon er et syntetisk stof, som føles meget som bomuld. Dog er det meget mere robust, lettere og har en høj UV-beskyttelse. Sammenlignet med andet kunststof har vinylon en meget høj vandabsorberingsevne, idet det svulmer op og lukker mellemrum i vævet. Det er desuden meget robust, syre- og ludresistent og absolut modstandsdygtigt over for insektangreb og skimmel.

Vinolyn bruges især til fremstilling af rygsække.

W

Windchill

Windchillfaktoren beskriver den følte temperatur. Grundet luftfugtighed og vindstyrke er denne ofte forskellig fra den egentlige temperatur.

Windstopper

Windstopper-tekstiler forbinder vedvarende vindtæthed med høj åndbarhed.

X
Y
Z