CAMPZ - Camping & outdoorshop
Pak løbeudstyret og nyd naturen
CAMPZ Guide

Det vidunderlige Merinould

Merinould er udviklet med henblik på udendørs brug og vejrtilpasning, det er ligeledes det naturlige valg til udendørs- og performance sport.

Da det første ekspeditionshold under ledelse af norske Roald Amundsen nåede Sydpolen den 14. december 1911, var de iført uldne under- og mellemlag. Uldens egenskaber gjorde det muligt for Amundsen og hans besætning at overleve -50 °C og hjalp dem med at nå deres mål.

Det skyldes, at en af de mange fordele ved uld er dens åndbarhed eller "fugtoverførsel"; dens udviklede evne til at overføre fugtdamp fra huden og frigive den på ydersiden af tøjet. Denne naturlige funktion er det, der holdt Amundsen og hans besætning varme og tørre.

Det er mere end hundrede år siden, og siden da har uld som udendørs sportsstof fortsat udviklet sig. I dag er Merinould - som har en langt bedre åndbarhed end den uld, som Amundsen bar - fremragende i både varme og kolde omgivelser. Historien om uld er en historie om udvikling og innovation.


Det store spørgsmål

Før vi går videre, skal vi lige have en ting af vejen; "Kradser det ikke at have på?". Det er det første spørgsmål, vi får om det stadigt voksende antal merinouldsbaserede outdoor-artikler, der nu er tilgængelige i CAMPZ-butikken.

Svaret på dette spørgsmål er nej; uld er ikke allergifremkaldende, og den kløe, som nogle oplever, når de bærer uld, skyldes fiberkvaliteten og ikke selve ulden. Så det handler om at bære uld af finere kvalitet, og det er Merinos specialitet. Faktisk har undersøgelser vist, at superfine beklædningsgenstande af merinould kan være gavnlige for personer med følsom hud.

© The Woolmark Company

Leder af flokken

Der findes mange typer uld fra mange forskellige dyr - f.eks. får, alpakaer, kameler og pungdyr. Får er den vigtigste kilde til uldfibre, og det særligt finthårede Merino-får er det førende valg på nutidens uldmarked. Når det drejer sig om ydeevne og komfort i sports- og friluftstøj, er Merino det bedste materiale.

© The Woolmark Company

Merino i arbejde

© Aclima
© Aclima
© Aclima

Menneskeskabte fibre har kun stræbt efter at opnå præstationsfordele i et halvt århundrede, mens evolutionen har forfinet uldens præstationsfordele, såsom åndbarhed og temperaturregulering, i tusindvis af år. Der er derfor et stort forspring.

Når vi vandrer i bjergene eller løber på stien, vil vi gerne undgå at blive overophedet eller få klam hud. Sved er kroppens temperaturregulerende faktor - fordampningen af væske fra hudens overflade har en kølende effekt. Visse beklædningsgenstande kan forstyrre denne proces og forårsage overophedning. Men tøj af merinould holder kroppen og musklerne køligere på grund af den naturlige dampoverførselsproces, hvilket gør det muligt for os at præstere ved højere intensitetsniveauer. Med Merino kan du sige farvel til klamhed!

Der fremstilles mere og mere outdoor- og performanceudstyr af merinould, lige fra kompressionsstrømper, huer og sko til soveposeforinger, jakker og undertøj.


Bæredygtig uld

Uld er både 100 % vedvarende og biologisk nedbrydeligt. Hvert år producerer fårene et filt, hvilket gør uld til en naturlig og vedvarende ressource. Mens andre fibre og mange tekstiler er fremstillet af kulstofbaserede produkter, er det kun nogle af dem, som f.eks. uld, der i sig selv er genbrugt kulstof.

Ved at græsse opfanger fårene kulstof, der er lagret i planter, og bruger det til at dyrke deres uld, som indeholder ca. 50 % kulstof. Når ulden bortskaffes, får den egenskaber som gødning og frigiver langsomt værdifulde næringsstoffer og kulstof tilbage til jorden.

Uldbaseret tøj afgiver i modsætning til tøj fremstillet af mange syntetiske stoffer ikke mikrofiberplast, som undersøgelser viser, nu cirkulerer rundt og forurener vores planet.

© The Woolmark Company

Tips til pleje

Uld har haft et dårligt ry, når det kommer til pleje og vedligeholdelse. Mange tror, at det er kompliceret og tidskrævende at vaske det, eller at det kræver en dyr tur til renseriet. Det er ikke sandt. Faktisk kan mange Merino-baserede udendørs beklædningsgenstande vaskes i maskine.

Her er nogle vigtige tips:

  • Følg altid tøjets plejeetiket.
  • Vend tøjet på vrangen, før du vasker det.
  • Efter let brug bør du overveje at lufte tøjet i stedet for at vaske det. Anbring det fladt eller hæng det udendørs.
  • Lad det hvile i 24 timer, før du tager det på igen.
  • Hæng uldne beklædningsgenstande op i et dampfyldt badeværelse efter udpakning for at fjerne folder og for at friske op.
  • Brug et mildt eller uldgodkendt vaskemiddel, når du vasker det. Undgå tunge vaskemidler og blegemiddel.
  • Undgå blødgøringsmidler.
  • Når du tørrer det, skal du lægge det ud på et tørt håndklæde og glatte eventuelle folder ud. Undgå at lægge det ud i direkte sollys. Tørring på bøjler kan strække varen eller få den til at miste formen.

Uldeventyrets fortsættelse

Mere end et århundrede efter Amundsen og hans besætning nåede Sydpolen og tilbage igen, genopdager eventyrere og sportsfolk i stigende grad uldens vidundere, især Merino-tøj fra virksomheder som Aclima og andre.

Tonje Blomseth er f.eks. en norsk eventyrer, som vælger Merino-tøj til sine mange eventyr over polarcirklen. Hun har vandret gennem hele Norge fra syd til nord, stået på ski i de nordiske lande og udforsket Alaskas bagland - Merino har holdt hende varm og tør undervejs. Merinould vil fortsat udvikle sig som det foretrukne stof for eventyrere.

© Aclima