CAMPZ - Camping & outdoorshop
GRATIS LEVERING FRA 699 KR., STØRRE DELE FRA 3.995 KR.6
UDSTYRSGUIDE:
LØB

Det er vigtigt at løbe på den rigtige måde!

Uanset om du er en ambitiøs løber, en fritidsløber eller blot tænker på at snørre løbeskoene, er det nødvendige udstyr altid det samme: Du har brug for den helt rigtige type løbesko, funktionelle bukser og T-shirts. For kvinder tæller ydermere en komfortabel sports-BH, og så er man faktisk godt udstyret - spørgsmålet er blot hvilken løbesko der er den rigtige, og hvad funktionelle bukser og T-shirts er?

Løbesko, løbetrøjer, løbebukser

Vi starter med løbeskoene. Det vigtigste er naturligvis, at skoen passer - ikke strammer eller er løs. Designet kommer i anden række, men er for mange også en vigtig faktor.

Hvis du skal købe en løbesko for første gang, bliver du måske overvældet af det store udbud. Men du vil hurtig opdage, at man kan reducere udvalget ved at kigge på, hvad skoen skal bruges til og på ens egen anatomi. Der er sko til kvinder og mænd, forskellige sværhedsgrader, asfalt og grusveje samt til konkurrencer og træning. Der findes særlige sko med pronation til mennesker, som har brug for ekstra støtte, med dårlige holdninger og sko i vandafvisende materiale. På baggrund af disse kriterier kan du indsnævre udvalget betragteligt.

Generelt kan man sige, at en løbesko kan bruges mellem 500 og 700 km, før dæmpningen formindskes, og du skal købe nye sko. Så hvis du løber 5 km 2-3 gange om ugen, så ville det mest ideelle være at skifte til et nyt par løbesko efter 40 uger. Hvis du løber mere end 4 gange om ugen, ville det være fornuftigt at bruge 2 par løbesko - evt. af forskellige mærker. Derved undgår du monotone belastninger af leddene, og derudover bliver løbeskoene naturligvis også mindre slidte.

Når du skal vælge en løbesko, bør du ikke kun tænke på prisen og dermed gå på kompromis med kvaliteten. Løbeskoen er alfa og omega når du løber. En forkert pasform eller utilstrækkelig dæmpning kan hurtigt ødelægge ledbånd og led og senere give permanente skader.

Lidt anderledes ser det ud, når man køber løbetøj. At løbe en kort tur i godt vejr kræver bestemt ikke et produkt i "high-end mikrofiber". Men ved hyppig og langvarig motion, vil du hurtigt opleve, at nogle materialer bidrager mere til sjov, mens andre materialer bidrager til performance. Det er dog op til den enkelte, hvad der føles henholdsvis behageligt og ubehageligt.

Her er et par små tips: Bomuldstøj absorberer sved, og det kan derfor let klæbe til kroppen og føles tungt og klamt.

Når det kommer til bukser, kan man vælge imellem løbetights med et tæt design eller bukser med et bredt design - korte såvel som lange. Bukserne er gode til varmt vejr, hvor god udluftning er nyttig, og de tætsiddende tights er praktiske hvis vejret er koldt, eller hvis man skal løbe hurtigt.

Løbetøj fås i mange prisklasser og adskiller sig fra hinanden i materiale og forarbejdning. Derudover spiller brandet også en afgørende rolle.

For kvindelige løbere, er en sports-BH også vigtig. Det kan være meget ubehageligt og endda smertefuldt, hvis man bruger en almindelig BH eller en sports-BH, som ikke sidder godt. Med en sports-BH har en bred linning, brede stropper og fremstillet af blødt materiale bør man undgå ubehagelige gnidninger.

Ekstraudstyr

På køligere dage er en løbejakke ofte nødvendig. Der beskytter ikke kun mod kulde, men også mod vind og regn. Igen findes der en række forskellige produkter. Produkter med reflekser og små lommer til mønter, nøgler eller lignende er praktiske. Løbetøj bør ikke være 100% vandtætt, da det er vigtigere, at materialet er åndbart. Løbejakker med aftagelige ærmer er smarte, da de let kan forvandles til en løbevest.

Der findes mange forskellige meninger omkring løbesokker: Nogle mener, at løbesokker er overflødige, mens andre sværger til dem. Et par løbesokker er dog ikke den største investering, så en mulighed er at prøve dem af.

Man kan også investere i et løbe- og pulsur. Ved hjælp af GPSen i uret kan du følge hver centimeter, imens du på samme tid kan se temperaturen og blive informeret om solopgangen i Wagadugu. Er det nødvendigt - hvem ved? Hvis ja kan du selv afgøre hvilke oplysninger, du har brug for under løbet. Det kan ofte være nyttigt at have et overblik over, hvor længe du har løbet, og til dette formål er et almindeligt armbåndsur mindre egnet. Mange atleter følger også deres præstationer med pulsmåler, som regel med et brystbælte, der videregiver signalet til et digitalur. En pulsmåler kan være en god kammerat, hvis man træner imod et bestemt mål. Om ikke andet er et løbe- og pulsur et dejligt stykke legetøj, som kan give mange interessante oplysninger afhængigt af prisen. Hvorvidt og hvor meget du er villig til at betale for disse gadjets, er op til dig selv.

Ved løb i mørke kan det være rart med en pandelampe, og i solskin kan det være tilrådeligt med et par solbriller. Smart vil det være at vælge en pandelampe med batterier, som giver et normalt lys - din sigtbarhed forbedres betydeligt. Med hensyn til solbriller bør der overvejes nøje, hvilken grad af mørkfarvning, der er nødvendig, da skiftende lysforhold hurtigt kan give et problem, når man løber.

Ved rejser til varme områder eller træningssessioner på omkring en time, er det vigtigt at medbringe væske. Der findes særlige drikkesystemer såsom drikkerygsække eller drikkebælter, hvor flaskerne er monteret i forskellige størrelser på bæltet. Rygsækken anbefales kun til meget lange ture, da det at bære drikkerygsækken kan være meget besværligt. Et drikkebælte med små flasker samt en lille flaske kan være meget nyttigt om sommeren, da mange korte bukser og t-shirts ingen lommer har.

Løb korrekt - hav det sjovt med at løbe

Løb er ikke bare løb. Det kan være en hurtig 20 minutters træningssession, eller det kan vare 40 minutter i langsomt tempo gennem skoven. Det ene er ikke mere rigtigt end det andet - det kommer altid an på, hvad formålet med løbeturen er, og ikke mindst at du har det sjovt! Derfor skal du ikke lade sig påvirke af andre løbere, en smule ambitioner og drive gør ingen skade, men du skal altid sikre dig, at din krop ikke bliver overbelastet.

Det er vigtigt at lytte til sin krop hver dag - bare fordi du nemt kunne løbe 5 kilometer i sidste uge, betyder det ikke, at du kan løbe 5 kilometer hver dag. Når kroppen er træt, er den bare træt. Giv den den hvile, som den har brug for, og hav tålmodighed.

Og så selvfølgelig til den evige diskussion omkring indtagelse af den rigtige kost. Hvad du har lyst til at indtage, er selvfølgelig op til dig selv. Nogle former for mad er dog bedre, hvis du dyrker motion på et højt niveau, eller hvis du ønsker at tabe de ekstra kilo. Som udgangspunkt er det efter træning altid en god idé at spise noget - gerne indenfor den første time. Dette gælder især, hvis du har trænet benhårdt, eller hvis du har tvunget kroppen ned i knæ. Brug gerne nedstående råd, hvis du ønsker en sund krop: Lyt til din krop: kroppen ved, hvornår den er sulten. Hvis du føler dig sulten mellem to hovedmåltider, er det en god idé at spise et stykke frugt eller nødder. Spis ikke mere, end hvad godt er. Når du ikke er sulten mere, stopper du med at spise.

Spis 100 gram grøntsager i stedet for 100 gram brød: I brød er der masser af stivelse, som kroppen kan have svært ved at bearbejde. Det betyder dog ikke, at du helt skal lade være med at spise brød, men gå gerne til den mørke ende af skalaen.

Drik vand eller te til maden i stedet for vin. Vin er fyldt med kulhydrater og ikke nok med, at det i længden vil sætte sig på sidebenene, så hæmmer det også din træning.

Spis 6 om dagen: Det kan både være i form af 600 gram grøntsager eller 600 gram frugt. Grøntsager indeholder mange gode vitaminer og mineraler for kroppen, så den kan holde sig sund og rask.

Skulle du være en af de ekstra ambitiøse, som f.eks. træner til et marathon eller bare generelt løber meget, gælder der her nogle vigtige grundregler for at give kroppen de nødvendige næringsstoffer. Først og fremmest er det vigtigt, at hvis du træner i mere end en time, skal du spise noget i mellemtiden som f.eks. en energibar. Herigennem vedligeholder du ikke kun mineralbalancen i kroppen, men du forhindrer også at gå sukkerkold.