Kan du ikke se det sikre browservindue fra PayPal?

Klik her
for at åbne det.

Din bestilling er lige straks gennemført. Vi takker for din tålmodighed.

Hold dig i form - Bliv stærkere og træn i naturen

Outdoor Leksikon

På denne side finder du alle de vigtige termer, som omhandler outdoor temaet! Mangler du et vigtigt begreb? Så skriv til os på service@campz.dk

Mange tak, dit CAMPZ team!

Fra A-Z

A    B    C    D    E    F     G    H    I    J    K    L    M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X    Y   Z


A

Adapter

I dette tilfælde handler det om en adapter til stikkontakter. Da man ofte har forskellige stikkontakter i forskellige lande, er en adapter nyttig, så man også kan tilkoble sine apparater udenlands.

Advanced Pro

Tekstil med denne betegnelse er ofte vandtæt (vandsøjletryk 25.000 milimeter) samt vindtæt og åndbart.

Apex

Apex er en softshell-serie. Apex I er den lette softshell-variante; Apex II er betydeligt tykkere og stopper næsten fuldstændigt vindchillfaktoren uden gå på kompromis med åndbarheden. Stoffet er elastisk og afgiver meget lidt lyd ved bevægelse


C

Climatex

Climatex-belægningen er en åndbar standard-regnbeskyttelse.

Cordura

Er et ekstremt slidstærkt nylonmateriale, (Polyamid) og anvendes særligt der, hvor holdbarhed er i højsædet. Cordure er mere elastisk og tilbyder derfor høj bevægelsesfrihed.

Crampons

Crampond er beslag af metal, som bruges på skiture, så man lettere kommer igennem meget ujævn sne.

Cuin

Cuin er måleenheden for den kvantitative inddeling af dun. Cuin står for cubic inches og beskriver forholdet mellem vægt og rum. For at måle kvaliteten af dunene bliver de lagt i en cylinder og tynget med vægte. Jo bedre kvalitet dunene er, desto bedre holder de vægtene oppe, og falder altså dermed sværere sammen.


E

Ekspress-Sæt

Et ekspres-sæt er en sikkerhedsforanstaltning beregning til klatring. Det består af to karabinhager, der , ist ein Sicherungsmittel beim Klettern. Es besteht aus 2 Karabinern, der er syet sammen med en båndslynge.

Energibar

En energibar er en bar, der grundet sine indholdsstoffer har en opkvikkende virkning på kroppen og som indtages under sport, der kræver høj udholdenhed.

Energidrik

En energidrik er en drik, der grundet sine indholdsstoffer har en opkvikkende virkning på kroppen og som indtages under sport, der kræver høj udholdenhed.

eVent-Membran

Membran-stof med eVENT-Technologie hører til de mest åndbare på markedet. eVENT-membranens grundlag er PTFE (Teflon). Gennem en særlig indersidebehandling opstår en struktur med meget åbne porer, hvorigennem sved straks transporteres væk.


G

Gamasher

Gamasher trækkes over skoen og den nederste del af buksen for at forhindre indtrængen af sne og vand.

Gaskomfur

Et gaskomfur drives med en gaspatron, og er dermed i modsætning til benzinkomfuret lugtneutral. Anskaffelse af den rigtige gaspatron kan dog være vanskeligere end at anskaffe sig benzin.

Gear Loft

Er et lille net foroven i inderteltet. Her kan man med fordel opbevare små genstande såsom nøgler, pung eller solbriller.

Geocaching

Ved hjælp af en GPS søger man det ene koordidat efetr det andet ud. Geocaching vinder hele tiden flere og flere fans.

Gletscherbrille

Til vandringer i sne og is anbefales specielle briller, som beskytter øjnene mod solstrålernes stærke refleksion. Gletschebriller egner sig her særligt godt, idet de også er tætte i siderne.

GPS

GPS står for 'global positioning system' og er et digitalt apaprat, der bruges til at fastlægge præcise koordinater.


I

Imprægneringsmiddel

Imprægneringsmiddel kan fås til mange forskellige formål. Til beklædning, telte, sko osv. Ved brug af et sådant middel bliver tekstiler vandtætte og mere robuste.

Indertelt

Mange telte har et indertelt, der kan stå uden det omkransende "hylster". Mellem ydertelt og indertelt bør der altid være et hulrum. Inderteltet er ikke vandtæt. I varme områder kan det være mere behageligt kun at slå inderteltet op.

Inlett

Anvendes til dels sammen med en sovepose Det består af et meget tyndt, blødt materiale og er meget åndbart. Det er oftest fremstillet i silke. Et inlett kan optimere sovekomforten betydeligt, da materialet er ekstra rart mod huden.

Isolering

Isolering betegner evnen til at holde på varmen.

Isøkse

En isøkse er en udstyrsgenstand beregnet til alpine ture. Den tjener ved bjergbestigning som drejeunderstøttelse og hjælper til at klatre i is.


K

Kajak

En kajak er en underart af en kano, som drives fremad ved hjælp af en dobbeltåre.

Kalk

Kalk eller magnesium er et pulver, der bruges til klatring eller boulding. Ved at påføre det på hænderne, tører sved hurtigere, og man har derfor et fastere greb. Magnesium beregnet til klatring indeholder andre stoffer end dem, man typisk ser brugt til gymnastik. Her skal hænderne jo netop glide bedre i ringe og på stænger.

Kano

En kano er et overbegreb, der rummer vandsportsudstyr, der drives frem ved hjælp af en åre.

Karabinhage

En karabinhage er en slags krog med en lås, som fås i mange forskellige modeller.

Klatrebælte

Klatrebæltet er en nødvendig sikkerhedsanordning, som klatreren bærer rundt om kroppen, og danner forbindelsen mellem menneske og klatreline.

Klatrehjelm

En klatrehjelm beskytter hovedet under klatring.

Klemkile

En klemkile er et klatreudstyr, der sørger for mobil sikring af klatreren.

Knæklys

Et knæklys er en stav, der når den knækkes begynder at lyse. Det kan i nødsituationer være praktisk, idet det kan fungere som lyskilde, så man både kan se og blive set.

Kompas

Er et apparat, der viser retningen særligt i forbindelse med kortlæsning.

Kompressionspose

Gør det muligt at opbevare ting ved udnyttelse af mindst mulig plads

Kunstfiber

Kunstfiber er kunstigt fremstillede fibre, der bruges til fremstilling af mange forskellige tekstiler.


L

LED-lampe

LED står for Light Emitting Diode. LED Lamper giver et kraftigt lys og bruger kun lidt strøm.


O

Outdoorkøkken

Er et samlet begreb for udstyr, der gør det muligt at lave mad i det fri.


S

Sloper

En Sloper er et klatrebegreb, der beskriver en meget rund "sten" eller andet, der ikke har uregelmæssigheder i form er for eksempel huller, som er lette af gribe fast i

Spotter

En spotter er en sikkerhedspartner, der tjener som støtte ved boulding på højere niveau. Spotteren skal styre klatrerens fald og dreje denne i opretstående position, således der landes på fødderne.


V

Vandsøjletryk

Vandsøjletryk er en måleenhed til bestemmelse af vandtæthed

Vindtæt

Denne egenskab er praktisk i mange sammenhænge. Her holdes der både på varmen samtidig med, at der beskyttes imod vind. Vindtætte materialer er som regel meget åndbare.


W

Windchill

Windchillfaktoren beskriver den følte temperatur. Grundet luftfugtighed og vindstyrke er denne ofte forskellig fra den egentlige temperatur.

Windstopper

Windstopper-tekstiler forbinder vedvarende vindtæthed med høj åndbarhed.

B

Backcountry

Backcountry står generelt for områder uden for veje, stier og preparerede pister.

Barometer

Ved hjælp af et barometer kan man måle lufttryk. Enkelte moderne outdoor-ure indeholder et sådant barometer, da det også kan bruges til at forudsige vejret.

Belægning

Producenten har belagt stoffet med en belægning af kunststof. (Polyurethan, silikone, PVC, Acryl, eller lignende). Som regel særger denne belægning for vandtæthed. Belægninger er et billigere alternativ til mambraner, da de ikke er lige så holdbare.

Benzinkomfur

En benzinkoger opvarmer gennem afbrænning af benzin. Alt efter opholdsted og rejsetype kan en benzinkomfur være bedre egnet end en gaskomfur eller et multibrændere.

Benzinlampe

En benzinlampe er en bærbar lampe, der brænder ved hjælp af benzin.

Biwak

En Biwak er en lejr i det fri. Ses i forhold til outdoor typisk i forbindelse med overnatning i marken, skoven eller i bjergene kun udstyret med det højest nødvendige.

Boulding

Boulding betegner det at klatre uden klatreline- og bælte. Her klatrer man højt op, men forbliver i et lag, man kan springe fra. Boulding kan praktiseres både i det fri samt i haller. Ofte anvendes bouldermåtter under området, hvorpå der klatres.

Bæreevne

Er et mål for dun og andre polstringsstoffer, som angiver hvilken volumen, en given masse indtager efter kompression.


D

Daypack

En daypack er en rygsæk, som grundet dens størrelse kan indeholde det nødvendige udstyr til en dagsudflugt

Denier

Måleenhed for mål af 9000 meter langt garn. Ved en 10-denier vævning som Pertex Quantum GL vejer ni kilometer garn

Maßeinheit für das Gewicht eines Garns von 9000 Meter Länge. Bei einem 10-Denier-Gewebe wie Pertex Quantum GL wiegen neun Kilometer Garn rekordsættende ti gram. zehn Gramm. Ellers forarbejdes oftest stof med 20 og 20 denier.

Dobbeltjakke

Dobbeltjakker fungerer efter løgprincippet og ses ofte som en varmende fleecejakke med en vand- og vindæt overtræksjakke.

Dobbeltsovepose

En dobbeltsovepose er en stor sovepose med plads til to personer.

Dobbeltåre

En doppeltåre bruges til padling i kajak. Den består af et skaft, på hvilket begge ender er udformet som årer.

Driclime

Driclime er et meget let materiale, som er vindtæt og let at folde sammen. Det sørger for en hurtig transport af fugt fra huden. Fugtigheden absorberes ikke, men sendes direkte videre til næste lag.

DWR

Engelsk forkortelse (durable water repellent) for vandafvisende udstyr, altså imprægnering af et materiale.

Dyneema

Dyneema er en hollands kemikoncern, der producerer fibre til fremstilling af klatreseler og katrebælter.


F

Fauna

Fauna er et begreb, der omfatter alle dele af dyreriget.

Fleece

Fleece er et velourstof, som ofte anvendes til varmt tøj såsom jakker, handsker, huer osv. Fleece er ikke vandtæt og kun en smule vindtæt.

Flora

Flora er et begreb, der omfatter alle dele af planteriget.

Foldebåd

En foldebåd er egentlig en kano- eller kajaklignende båd, der kan slås sammen. Derigennem lader den sig let transportere og slås op på stedet.

Foothook

Foothook er en klatreteknik, som aflaster armene.

Friends

Friends er en sikkerhedsforanstaltning, der ved klatring bruges til at anbringe et fixpunkt. Ved hjælp af en klemmemekanisme kan den placeres i spalter og sprækker og derefter fjernes igen.

Funktion

Er et blandingstekstil bestående af Polyester (65%) og bomuld (25%) med Polyuerthan-belægning.

Funktionstekstiler

Funktionstekstiler er fremstillet i materieler, der tørrer hurtigt. Det er derigennem særligt egnet til sportslige aktiviteter.


H

Hardshell

Hardschells betegner det yderste lag af en jakke, og yder beskyttelse mod vind og regn.

Hulfiber

Er et cylinderformet fiber med et eller flere hulrum. Nogle producenter bruger hulfiber til opfyldning af soveposer.

Hybrid

Hybridjakker er en blanding af softshell og vandtæt materiale.

Hyttesovepose

En hyttesovepose er en meget tynd og ofte meget let sovepose.Den bruges ved overnatning i hytter, hvor kun dyner uden betræk er til rådighed for en bedre hygiejne.

Højdemåler

Måler det aktuelle lufttryk i den højde, man befinder sig i (se også barometer).


M

Machete

En machete er en meget stærk kniv med en lang klinge. Den bruges primært til at hakke planter og krat ned.

Magnesium

Magnesium eller kalk er et pulver, der bruges til klatring eller boulding. Ved at påføre det på hænderne, tører sved hurtigere, og man har derfor et fastere greb. Magnesium beregnet til klatring indeholder andre stoffer end dem, man typisk ser brugt til gymnastik. Her skal hænderne jo netop glide bedre i ringe og på stænger.

Membran

En mebran er en slags væg, der adskiller væske og gas. De lader ingen væske ind, men lukker gasser ud. Membraner bruges derfor ofte til outdoor-tøj, for at sikre vandtæthed og åndbarhed. Membraner er et dyrere alternativ til belægninger, hvorfor de også er mere holdbare.

MFS

MFS står for Memory Foam System. Dette er et kunststof, der så at sige har en hukommelse. Det husker - og holder - nemlig formen, når man for eksempel har ligget på det.

MT-vævning

Meget let, slidstærkt og hurtigttørrende vævning af 72% Micropolyamid og 27% bomuld. MT-vævning er vindtæt, føles blød og har en meget høj UV-beskyttelse på hele 40+.

Multibrænder

En multibrænder er et komfur, der kan anvendes ved hjælp af flere forskellige brændselsformer. Disse er oftest dyrerer og større end benzin- og gaskomfurer, da de kræver flere forskellige dele.

Multitool

Et multitool er et værktøj, der indeholder flere forskellige stykker værktøj.

Mumiesovepose

Mumiesoveposer er soveposer, som er formet som mumier. Dette er den varmeste model inden for soveposer.


P

Pløk

Med pløkker spænder man sit telt fast til jorden. Der findes pløkker i alle mulige forskellige materialer og faconer.


T

Teltline

Teltliner holder telte fast. Særligt i områder med stærk vind eller sågar storm anbefales teltliner. De kan som regel instilles i længden.De fleste telte leveres allerede inklusive teltliner.

Teltunderlag

Et teltunderlag lægges under teltet for at beskytte teltets bund mod sten og eventuel fugt.

Texapore

Texapore er en slidstærk belægning fra Jack Wolfskin: En mikroporøs Polyurethan-belægning lader fugt kommer ud indefra, men lader ikke fugt udefra trænge ind. Det er åndbart, vandtæt og vindtæt.

Thermal R

Nyt kunstfiber fra Marmot fremstillet i genbrugsfibre. Forener høj isolering med fugtighedsbeskyttelse og komprimering.


Brug for hjælp?
Skriv til os via kontaktformularen, hvis du har spørgsmål eller besøg vores FAQ-side.
Nyhedsbrev
Registrer dig nu og få en rabatkupon på 35 kr.
Eksklusive kampagner og tilbud venter dig. 4

Databeskyttelse & afmeldelse
Tilfredse kunder
Er du tilfreds med vores service? Skriv en anbefaling til andre!